Optužnica u slučaju Primorka vraćena na dopunu

Optužnica protiv grupe u predmetu “Primorka”, koja se tereti daje državni budžet oštetila za 6.651.611 eura u korist NLB banke, vraćena je Tužilaštvu na dopunu istrage potvrđeno je Pobjedi u Višem sudu.

Dokazi protiv optuženih razmatrani su 24. decembra u Višem sudu i tada je odbrana zatražila obustavu postupka, a tužiteljka je ostala pri navodima iz optužnog akta.

Kao organizator grupe označen je bivši direktor NLB Črtomir Mesarič, koji se tereti da je državnu pomoć i kredit NLB, koji su bili predviđeni za oživljavanje proizvodnje u Primorci, usmjerio za otplatu kredita privatnim preduzećima “Krismi motors” i “Krismi trejd”.

Osim Mesariča na optužnici su osnivač preduzeća “Melgonia Primorka” Nebojša Bošković, izvršni direktor “Primorke” iz Bara Svetozar Marković, izvršni direktor preduzeća “Melgonia Primorka” Vinko Marović i Milenko Marković, koji je rukovodio ,,Krismom motors”, izvršna direktorica ,,Krisme trejd” Biljana Bošković kao i banke kojom je rukovodio.

Mesarič i NLB banka, prema osnovanim sumnjama istražitelja, formirali su kriminalnu grupu, čiji su članovi postali Nebojša Bošković, Svetozar Marković, Biljana Bošković, Milenko Marković i Vinko Marović s ciljem sticanja nezakonite dobiti.

“Svaki član imao je unaprijed određeni zadatak i ulogu, pa su u djelovanju kriminalne grupe koristili i privredne strukture pravnih lica u kojim su neki optuženi imali funkcije”, navodi se u optužnici.