Počelo otpuštanje crnogorskih pomoraca

Italijansko-švajcarska brodarska kompanija Mediterranean Shipping Company (MSC), počela je masovno da otpušta crnogorske pomorce zbog lošeg imidža povezanog sa švercom narkotika.

Glavni problem za ovu brodsku kompaniju, kada je riječ o crnogorskim pomorcima, je u činjenici da su vlasti SAD zvanično obavijestile ovog i druge velike kontejnerske brodare, čija plovila održavaju redovne linije sa lukama SAD, da su njihovi brodovi u čijim posadama preovlađuju pomorci iz Crne Gore, nepoželjni u Americi, pišu Vijesti.

Podgorički dnevnik navodi da se to događa nakon nedavne rekordne zaplijene kokaina koji je prošvercovan u SAD, na mega – kontejnerskom brodu „MSC Gayane“ u luci Filadelfija, gdje je 18. juna na brodu pronađeno skoro 20 tona kokaina.

List podsjeća da su, zbog sumnje da su učestvovali u međunarodnom švercu narkotika, američke vlasti uhapsile šest pomoraca iz posade MSC-ovog kontejneraša, od kojih su četvorica iz Crne Gore.

MSC zapošljava oko 70.000 ljudi, a na njenim brodovima plovi i skoro dvije hiljade pomoraca iz Crne Gore, navode Vijesti

Društvenim mrežama već desetak dana kruže snimci više mejlova koje sa višim oficirima – zapovjednicima brodova i upraviteljima stroja iz Crne Gore, razmjenjuje jedan od top menadžera u tzv. Sorento floti MSC-a, kapetan Antonio Mareska.

Za tu flotu plovi najveći dio crnogorskih pomoraca angažovanih kod MSC-a, a Mareska svoje sagovornike obavještava da će, zbog problema koje su imali sa švercom narkotika jednim od njihovih brodova u SAD, uskoro čak 15 brodova koje je do tada kontrolisao ofis u Sorentu, promijeniti menadžment, a time i posade koje su na njima angažovane, pišu Vijesti.

Podgorički dnevnik prenosi dio sadržaja mejla koji je kapetan Mareska uputio jednom od crnogorskih upravitelja stroja sa MSC-a

Pretpstavljam da znate zašto 15 brodova mijenja mendažment – razlog je taj što vlasti SAD odbijaju da prihvate brodove sa posadama iz Crne Gore i to je zaista veliki problem. Vidim da svi članovi posada iz Crne Gore, kao i same crnogorske vlasti, ne pokazuju interes da zaštite renome i ugled crnogorskih pomoraca koji su, po mom ličnom mišljenju, jedni od najboljih članova posada uopšte….”, stoji u Mareskinom mejlu.

On našeg oficira obavještava o tome da se mijenja menadžment i posade na većem broju njihovih kontejneraša i da će on “učiniti sve što može” da se naš upravitelj ponovno ukrca, ali da su “mogućnosti sve manje”, navode Vijesti.

U mejlu upućenom drugom našem pomorcu, kapetan Mareska ga obavještava da se flota pod menadžmentom iz Sorenta smanjuje za 15 brodova “zbog toga što su napravili neki naši ‘pametni’ članovi posada”.

Kao što i sami znate, mnogi od naših kadeta kada dođu na brod, umjesto da uče posao u praksi i osposobljavaju se za karijeru pomorksog oficira, pokušavaju da budu veliki šverceri i ovo je rezultat. Vlasti SAD-a su protiv crnogorskih posada iz tih razloga i jedino rješenje za nas bilo je da brodove koji po rasporedu uplovljavaju u američke luke, prebacimo pod drugi menadžemnt i na njima promijenimo posade”, piše Mareska, istovremeno se čudeći kako to da “izgleda da se niko (od Crnogoraca) ne interesuje zbog toga što vas počinju smatrati kriminalcima”, navode Vijesti.