Počinje kampanja Kad pijem, ne vozim

Crnogorska policija i Pivara Trebjesa i ove godine realizuju kampanju „Kad pijem ne vozim“, sa ciljem da u narednom periodu bude još manje saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama i teškim povredama, koje uzrokuju osobe koje voze pod dejstvom alkohola.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, kampanja počinje sjutra, 10. avgusta, a trajaće do 1. septembra ove godine.

“Iako je policija umnogome doprinijela da broj smrtno stradalih lica na crnogorskim drumovima u posljednjih deset godina bude smanjen za 50 odsto, cilj je sačuvati što više života u saobraćaju. Stoga Uprava policije i Pivara Trebjesa žele da građane podsjete na važnost odgovornog ponašanja u saobraćaju jer je upravo ljudski faktor vodeći uzrok saobraćajnih nezgoda koje nerijetko imaju fatalne posljedice”, navode u policiji.

Akcenat kampanje je na prevenciji, radi podizanja svijesti građana da se zbog bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju propisi moraju poštovati.

“Vozači koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola imaju povećano samopouzdanje, a smanjen osjećaj odgovornosti, a istovremeno otežano zapažaju i imaju sporije reakcije, te precjenjuju svoje sposobnosti i postaju neoprezni. Policija će kažnjavati vozače koji ne poštuju zakon i ovakvim neodgovornim ponašanjem ugrožavaju svoj i živote drugih učesnika u saobraćaju”, upozoravaju iz Uprave policije.

Kontrole će se sprovoditi na svim magistralnim i regionalnim putevima, naseljima, lokalnim putevima i ulicama.

“Kontrole vozača biće pojačane kako u večernjim, tako i u dnevnim časovima. Saobraćajni policajci će vozačima na crnogorskim drumovima, kao i građanima koji budu prisustvovali festivalima Sea Dance u Budvi i Lake fest u Nikšiću, dijeliti osvježivače vazduha za vozila koje je uradila Pivara Trebjesa, sa porukom kampanje „Kad pijem ne vozim“, kako bi ih stalno podsjećali na rizike koje sa sobom nosi upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola”, dodaju u policiji.

Ističu da važan segment kampanje čini i TV spot, koji su izradili u saradnji sa Pivarom Trebjesa i Fakultetom vizuelnih umjetnosti u Podgorici, kao i bilbordi kampanje koji su postavljeni u više crnogorskih gradova.

“Pivara Trebjesa će, u znak podrške zajedničkim aktivnostima koje sprovodimo u kampanji, policiji i ove godine donirati pet alkometara”, kazali su iz Uprave policije.