Policija ušla u više državnih preduzeća

Policija je izuzela poslovnu dokumentaciju Uprave za šume, Luke Bar, bolnice “Meljine”, više firmi koje posluju ili su poslovale u okviru Željeznice Crne Gore, ali i još nekoliko desetina državnih, opštinskih i privatnih preduzeća u skoro svim crnogorskim gradovima. To su “Vijestima” saopštili iz vrha Uprave policije, objašnjavajući da inspektori provjeravaju zakonitost poslovanja tih preduzeća.

“Provjeravamo da li je u tim preduzećima bilo zloupotrebe službenog položaja, utaje poreza, ali i drugih krivičnih djela. Akcija je počela i sigurno će trajati mjesecima, dok ne utvrdimo kako su poslovali oni u čijim rukama su bila državna i javna preduzeća, ali i privatne kompanije”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Isti izvor objasnio je da su inspektori izuzeli dobar dio poslovne dokumentacije jer postoji osnovana sumnja da je u njima bilo zloupotrebe službenog položaja, pronevjere, utaje poreza, ali i drugih krivičnih djela…

Sagovornik iz policije istakao je da su provjere tek počele i da nijedna firma, bez obzira da li je u pitanju državno ili javno preduzeće, ili eventualno privatna kompanija, neće biti pošteđena provjera:

“Pod lupom je nekoliko firmi koje su nastale od Željeznice Crne Gore. Provjeravamo nabavke opreme i rezervnih djelova za Željeznički prevoz, ali i da li je više direktora u tim preduzećima zloupotrijebilo službeni položaj”, rekao je on.

Inspektori za borbu protiv privrednog kriminala provjeravaće ugovore, javne nabavke, troškove za putovanja, koncesije, isplate prekovremenih, isplate pomoći, stambene fondove…

Izvor “Vijesti” kazao je da će istraživati i kako su privatizovana neka od tih, nekad državnih preduzeća, ali i da li je bilo nezakonitosti u njihovom poslovanju od privatizacije do sada.

“Akcenat je na sprečavanju, suzbijanju i otkrivanju zloupotreba u privrednom poslovanju, utaje poreza, sive ekonomije i ostalih nezakonitosti u privrednom sektoru”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Iz Uprave policije nije pojašnjeno da li istrage poslovanja u privrednom sektoru vodi Operativni tim za borbu protiv kriminala, koji su nedavno formirali direktor Uprave policije Veselin Veljović, Uprave carina Vladan Joković, Poreske uprave Miomir M. Mugoša i Uprave za inspekcijske poslove Alija Košuta.

Smijenjen direktor Željezničkog prevoza Predrag Popović

Direktor Željezničkog prevoza (ŽPCG) Predrag Popović, smijenjen je sinoć na kraju maratonske sjednice Odbora direktora te kompanije, potvrđeno je “Vijestima” iz nekoliko izvora.

Za vršioca dužnosti (v. d.) izabran je Nenad Babić, dosadašnji direktor lokalnog saobraćaja.

Prema informacijama “Vijesti”, Popović je juče još prije podneva obavijestio kolege da više neće biti direktor.

Do ostavke Popovića došlo je nakon niza incidenata u željezničkom prevozu putnika koji su trajali još od posljednje ljetnje turističke sezone.

Nezadovoljni radnici ŽPCG, u više navrata upozoravali su javno “na loše međuljudske odnose” u firmi, poručivali da je stanje alarmantno i da je lokalni saobraćaj “na ivici održivosti zbog neispravnosti vozova”.

Iz menadžmenta su te tvrdnje amortizovali ocjenama da “stanje nije alarmantno, ali jeste složeno”.

Procjena je menadžmenta da će ŽPCG poslovnu 2018. završiti sa negativnim rezultatom u iznosu od oko 1,5 miliona, ali i su i napomenuli da su imali veće sopstvene prihode za 600.000 eura, kao i povećan broj putnika u odnosu na 2017.

Nezadovoljni radnici javnosti su skrenuli pažnju i da je Popović nedavno kupio novu “škodu” za oko 24.900 eura, iako nije bilo dovoljno novca ni za nabavku djelova za popravku vozova i vagona.

Iz menadženta su se branili da je vozni park putničkih automobila ŽPCG stariji od 10 godina, a da su sredstva koja su odvojena za nabavku pomenutog vozila direktora, utrošena “iz vanrednih prihoda firme”.