Posjeta delegacije broda grčke Ratne mornarice „Ikaria“

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, sa potpredsjednikom Opštine, Radomirom Novakovićem i glavnim administratorom, Zoranom Radojičićem, ugostio je delegaciju broda grčke Ratne mornarice „Ikaria“ koju je predvodio komandant HS „Ikaria“ Georgios Kavalaris, kao i glavni oficir Pomoračke podoficirske grčke škole Ionais Gianiotis. Brod „Ikaria“ sa ukrcanim kadetima Podoficirske škole, usidren od 29. jula do 1. avgusta u Luci Bar.

Predsjednik Opštine je iskazao zadovoljstvo današnjom posjetom i upoznao goste sa karakteristikama grada, njegovim privrednim i turističkim potencijalima istakavši da je siguran da će tokom boravka u Baru biti u prilici da se upoznaju sa brojnim kulturno-istorijskim spomenicima i da se uvjere u tradicionalno gostoprimstvo lokalnog stanovništva. Predsjednik je naveo sličnosti Bara i Crne Gore sa Grčkom, posebno navodeći tradicionalno maslinarstvo u Baru o kojem svjedoči Stara maslina. Posebno je naveo turističke potencijale grada „na dvije čarobne obale“ ističući sve brojnije posjete kruzera u posljednje tri godine.

Komandant HS „Ikaria“, Georgios Kavalaris, izrazio je zahvalnost lokalnoj upravi na srdačnom prijemu i istakao da je cilj misije razvijanje saradnje sa mornaricom, te da je posjeta Baru i Crnoj Gori jako važna sa obzirom na mnogobrojne sličnosti naših zemalja.

Posjeta broda “Ikaria” se realizuje u okviru godišnje ljetnje obuke za kadete Podoficirske škole grčke Ratne mornarice. Tokom boravka u Crnoj Gori, delegacija je protokolarno posjetila i Mornaricu Vojske Crne Gore, kapetana bojnog broda Veska Tomanovića.