Predloženo uvođenje neradne nedjelje za sektor trgovine

Ministarstvo ekonomije uputilo je Vladi Predlog izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se uvodi neradna nedjelja.

Iz Ministarstva su kazali da će se u sektoru trgovine, koji zapošljava 37 hiljada ljudi, nedjelja kroz predloženo zakonsko rješenje proglasiti neradnom.

“Kroz podzakonske akte će se donijeti rješenja za izuzetke i ono što su osnovne životne potrebe građana”, navodi se u saopštenju.

„Uvođenjem neradne nedjelje poslodavci će moći znatno da povećaju produktivnost rada, smanje troškove održavanja i redovne troškove usluga, tako da ovakvo zakonsko rješenje ne može uticati na smanjenje broja radnika, već se poslovi mogu ravnomjerno raspoređivati na radne dane, a zaposleni u trgovini imati neradnu nedjelju kao što imaju zaposleni u ostalim djelatnostima.“, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Na ovaj način, kako dalje navode utiče se  pozitivno na opšte ekonomske aktivnosti, na kvalitet života pojedinca, porodice i društva.

„Ni u kom slučaju ovakvo zakonsko rješenje neće uticati na snabdjevenost potrošača, već isključivo na promjenu dosadašnjih navika u smislu da će nabavku obavljati ostali danima.Sigurni smo u to da je i u sektoru trgovine, osim jasnih pokazatelja o smanjenju troškova i povećanju produktivnosti, prisutna visoka svijest o prednostima i značaju društvenoodgovrnog poslovanja, kao i značaju porodice za svako društvo i da će i sami dati podršku ovakvom zakonskom rješenju“.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini uvode se i druge novine koje olakšavaju poslovanje trgovcima, a procedura izmjena i dopuna Zakona pokrenuta je na inicijativu poslodavaca i Privredne komore, koju su podržali sindikati i udruženja potrošača.