Predsjednica DPS Bar prekršila zakon

Predsjednica Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista u Baru i odbornica u lokalnom parlamentu Branka Nikezić prekršila je Zakon o zaštiti podataka o ličnosti kada je koristila izvod iz biračkog spiska za Opštinu Bar radi upoređivanja potpisa, odnosno podataka iz biračkog spiska sa potpisima Peticije građana Bara koji su tražili izmještanje gradnje vrtića iz dvorišta gimnazije i ekonomsko-ugostiteljske škole u tom gradu.

To je odlučio Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP), koji je naredio Opštinskom odboru DPS Bar da „u roku od odmah“ od dana prijema odluke otkloni nepravilnosti tako što više neće koristiti fotokopije izvoda iz biračkog spiska mimo namjene za koju su pribavljeni.

Agencija je u ovom slučaju postupala po inicijativi za vršenje nadzora koju su podnijeli odbornici  u Skupštini Opštine Bar Dragan Tufegdžić, Momčilo Leković i Dijana Pejović.

Utvrđeno je da je Nikezić koristila lične podatke građana iz fotokopije izvoda biračkog spiska za analizu potpisnika Peticije koju je potpisao 2.721 građanin Bara, što je suprotno svrsi i namjeni ličnih podataka za koju su pribavljeni, a koja namjena je utvrđena Zakonom o biračkom spisku na osnovu kog birački spisak predstavlja javnu ispravu, koja služi samo za izbore, odnosno za  zaštitu biračkog prava i sprovođenja izbornog procesa  shodno Zakonu o izboru odbornika i poslanika, čime je počinjena povreda odredbi Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, navodi se u odluci u koju je FOS imao uvid.

Nikezić je na sjednici lokalnog parlamenta, kada se raspravljalo o peticiji građana za stopiranje izgradnje vrtića u dvorištu gimnazije kazala sljedeće:

“…Znači, inicijativu od ukupnog broja potpisnika u Biračkom spisku potpisalo je 82 odsto, 2.253 građana. Od ukupnog broja potpisnika u Birački spisak nije upisano 12,5 odsto… Na osnovu dostupnih podataka nije moguće bilo identifikovati 2,94 odsto potpisnika. I kao što znate inicijativu je potpisalo 2.721 građanin što čini 7,11 odsto od ukupnog broja upisanih građana u Birački spisak Opštine Bar. Dalje, podaci koji će vam možda nešto značiti a možda i neće, što se tiče broja potpisnika inicijative na osnovu teritorijalne zastupljenosti i kad to pominjem onda posebno mislim na uže gradsko područje odnosno na sve četiri Topolice kako mi to dijelimo administrativno. Topolica I 6,34 građanina je potpisalo, Topolica II 13,1, Topolice III 13,0, Topolica IV 16,1. Ukupno na sve četiri Topolice potpisao je 971 građanin, što čini 43 odsto upisanih građana za područje Topolice. Broj potpisnika inicijative iz drugih djelova barske opštine je 56 odsto.“

Nikezić se izjasnila i u postupku pred Agencijom:

„Analizu sam radila samostalno u pripremi za učešće u raspravi na sjednici Skupštine opštine  povodom predmetne Peticije građana imajući u vidu prava koja imam kao odbornik po zakonu i Statutu. Analiza je rađena u papirnoj formi.”

Utvrđeno je da je barski DPS u posjedu fotokopija izvoda iz biračkog spisa sa posljednjih izbora, što im je na njihov zahtjev omogućila Opštinska izborna komisija.

Opštinska izborna komisija nije odgovorila na zahtjev DPS Bar u pisanoj formi, već je samo omogućila kopiranje izvoda kniiga, te su kopirana 72 izvoda, koliko ima i biračkih mjesta u Opštini.

Nikezić, odnosno barski Opštinski odbor DPS-a mogu pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom Crne Gore protiv ove odluke Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.