Predstavljen Agrobudžet u Baru i Ulcinju: Timskim radom do zajedničkih ciljeva

Agrobudžet za 2019. godinu danas je predstavljen poljoprivrednim proizvođačima u opštinama Bar i Ulcinj, a prezentacijama je prisustvovalo više od 130 proizvođača.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja informisali su prisutne o mjerama podrške, uslovima za dobijanje premija, mogućnostima bespovratne podrške investicijama kroz javne pozive, kriterijumima i uslovima za ostvarivanje prava na podršku. Akcenat je bio na novinama u određenim mjerama Agrobudžeta, kreiranim na bazi iskustva i saradnje sa poljoprivrednim proizvođačima.

Vođeni zajedničkim ciljevima i timskim radom, stvoreni su bolji uslovi za uspješno korišćenje podrške, što će doprinijeti povećanju i modernizaciji proizvodnje na gazdinstvima širom Crne Gore.

Poljoprivrednici ovih primorskih opština naročito interesovanje iskazali su za realizaciju mjera usmjerenih za razvoj maslinarstva, podršku pčelarstvu i mogućnostima podrške za rješavanje infrastrukturnih projekata, kao i realizaciju mjere koja se odnosi na očuvanje genetičkih resursa u poljoprivredi.

Predstavnici Ministarstva pozvali su prisutne da prate objavu javnih poziva izražavajući spremnost da po potrebi organizuju i dodatne obuke i radionice u cilju sto uspješnije realizacije mjera podrške.

U cilju razvoja maslinarstva podržavaće se priprema zamljišta za sadnju maslina, podizanje novih zasada, nabavka opreme za čuvanje i skladištenje maslinovog ulja, nabavka sistema za navodnjavanje, izgradnja podzida u cilju čuvanja zemljišta od erozije i drugo.

Proizvođačima je sugerisano da se udružuju, modernizuju proizvodnju i unapređuju kvalitet,  kako bi prevazišli izazove u pogledu konkurentnosti i plasmana proizvoda.

Pozdravljajući profesionalnost i rad Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić, istakao je važnost stalne komunikacije i   informisanja proizvođača sa procedurama, kako bi što više njih ostvarilo pravo na podršku i podiglo svoju proizvodnju na veći nivo.