Primjena tarifnih modela počinje od 1. juna

U skladu sa inicijativom i odlukom Vlade Crne Gore o ukidanju naknade za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije (OIE1), EPCG će, shodno Zakonu o energetici i Opštim uslovima za snabdijevanje električnom energijom u svojstvu snabdjevača krajnjih kupaca, početi primjenu tarifnih modela od 1. juna 2019. godine, saopšteno je iz Elektroprivrede.

“Predložemim tarifnim modelima i ukidanjem naknade OIE1 do 300kWh, kumulativni efekat za budžet domaćinstva, biće umanjenje računa od 2,5 do 5,5 odsto za ovu količinu potrošnje. Za potrošače sa visinom računa do 60 eura vrijednost računa će biti na istom nivou. Dakle, preko 80 odsto domaćinstava, čija potrošnja je do 600 kWh, imaće iste ili umanjenje račune od 1. juna. Samo 5 odsto potrošača, čiji računi iznose oko 100 eura, novom korekcijom cijena u tarifnim modelima, plaćaće oko jedan odsto više nego što to čine u skladu sa trenutnim cijenama”, navodi se u saopštenju.

U slučaju da je domaćinstvo jedno od skoro 200 hiljada članova Zlatnog tima, kako se dodaje, uračunava se dodatni popust od 13 odsto a uključujući još 18 hiljada korisnika subvencije Ministarstva rada i socijalnog staranja iz kategorije ranjivih kupaca činjenica je da će većina domaćinstava imati smanjenje budžetskog opterećenja prilikom plaćanja računa za električnu energiju.

“Upravo je to i bilo cilj EPCG da svoje usluge unaprijedi i prilagodi potrebama potrošača, a odabirom jednog od ponuđenih tarifnih modela snabdijevanja, stimuliše se energetska efikasnost i smanjuje budžetsko opterećenje kupaca u zavisnosti od načina potrošnje i povoljnosti tarifnog modela”, stoji u saopštenju EPCG.

Kupci će, kako se navodi, moći jednom u toku kalendarske godine da izaberu tarifni model, a informaciju o tome koji najviše odgovara njihovom načinu potrošnje mogu da dobiju na šalterima lokalnog snabdijevanja ili besplatnim pozivom na broj call centra, 19100.

“Uz to, na web portalu EPCG već je postavljen kalkulator a domaćinstva će ubrzo dobiti i ilustrativni flajer sa svim relevantnim informacijama za izbor modela. Kupci koji su tokom aprila potpisali ugovor o izboru tarifnog modela primjena istog stupiće na snagu od 1. juna”, navodi se u saopštenju.

EPCG će, kako se zaključuje, pažljivo pratiti primjenu ponuđenih modela i uz puno uvažavanje sugestija potrošača, poslije određenog vremena, eventualno praviti određene izmjene i dopune “u cilju da zadovoljimo potrebe svih zainteresovanih strana”.