Raičević na velikom susretu dijaspore u Čikagu

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević,prisustvovao je velikom susretu dijaspore organizovanom u Kulturnom Centru “Rumija” u Čikagu na kome su takođe prisustvovali i direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić,  generalni konzul Crne Gore u Njujorku Željko Stamatović  i Elvira Bekteši  šefica Odsjeka za statusno-pravna pitanja, finansije i iseljeničke knjižice.

Predsjednik Raičević rekao je u svom pozdravnom govoru da Bar duboko cijeni doprinos koji je dijaspora dala i daje svom gradu.

Čelni čovjek barske Opštine je istakao  da Bar osluškuje svoju dijasporu i njene potrebe, te najavio da je ta opština upravo time podstaknuta izdvojila određena sredstva za izgradnju fiskulturne sale OŠ “Mrkojevići” u Pečuricama, a na inicijativu upravo KC “Rumija”.On je rekao da će Opština vrlo brzo razgovarati sa resornim ministarstvom o modalitetima finasiranja izgradnje ovog objekta i pozvao dijasporu da zajedničkim snagama dovrše ovaj značajan projekat.

Direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović rekao je da je “Rumija” jedno od najorganizovanijih i najbrojnijih udruženja koje okupljaju našu dijasporu na teritoriji Sjeverne Amerike i istakao brojne projekte i aktivnosti koji su u ovom gradu inicirani, podržani i realizovani uz pomoć dijaspore.

Mitrović je istakao i uzlaznu putanju odnosa Crne Gore sa svojom dijasporom koja je već rezultirala brojnim aktivnostima i projektima, osnivanjem Savjeta za saradnju sa iseljenicima, dodjelom nagrada, organizacijom manifestacije Dani dijaspore, izdavanjem iseljeničkih knjižica, kao i realizacijom brojnih aktivnosti i projekata usmjerenih na mlađu generaciju, a koje za cilj imaju očuvanje jezika, kulture i tradicije i jače vezivanje za Crnu Goru.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić rekao je da će država Crna Gora u narednom periodu posvetiti veću pažnju jačanju kapaciteta za privlaćenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta.

“Uz dobru koordinaciju državnih organa i lokalne uprave Bara može se mnogo više uraditi u narednom periodu u funkciji razvoja privrede i investiranja u održive projekte u različitim oblastima – od turizma, preko građevinarstva i uslužnih djelatnosti. Potrebno je da jačamo međusobno povjerenje i da država bude servis i naših građana u dijaspori”, istakao je Mustafić.

U razgovoru sa više od 100 članova KC “Rumija”, udruženja koje je osnovano prije četvrt vijeka, delegacija iz Crne Gore razgovarala je o manjim lokalnim projektima, problemima, infrastrukturnim projektima koji bi mogli da se riješe uz zajedničko učešće dijaspore i Opštine.

Takođe,je razgovarano i o načinima saradnje sa Upravom za dijasporu i matičnom zemljom, najavljeni su novi projekti Uprave u narednoj godini i dogovorena bliža saradnja i komunikacija, a naročito je pozitivno ocijenjena namjera Uprave da u narednoj godini raspiše javni konkurs za dodjelu sredstava organizacijama dijaspore, kao i namjera da se sljedeća manifestacija Dani dijaspore organizuje baš u Baru, 29. jula naredne godine.