Raičević razgovarao sa predstavnicima Udruženja maslinara

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević razgovarao je sa predstavnicima Udruženja maslininara na temu unaprijeđenja  kvaliteta maslinovog ulja i konkurentnosti na domaćem i međunarodnom tržištu.

Predsjednik Raičević je istakao da je Udruženje maslinara u dosadašnjem periodu svoga djelovanja pokazalo spremnost da rješava i najveće izazove i da ono predstavlja primjer kako se proizvođači trebaju udruživati sa ciljem artikulisanja zajedničkih ciljeva i interesa.

„Udruženje maslinara okuplja maslinare sa svih područja naše opštine, a posebno me raduje činjenica što ono okuplja veliki broj mladih maslinara koji svoju perspektivu vide u maslinarstvu. Iz tog razloga, Opština Bar će i u narednom periodu kroz agrobudžet i podsticajne mjere nastaviti sa sufinanisiranjem poljoprivrednih proizvođača sa ciljem povećanja broja mladih zasada, kvaliteta proizvoda i konkurentnosti“ kazao je predsjednik Raičević.

Sastanak sa predstavnicima Udruženja maslinara bila je prilika da predsjednik Opštine posjeti rekonstruisani stari kameni most na Suvom potoku, ali i jedan od najvećih barskih maslinjaka u Džidžarinu.

„Vlasnici maslinjaka u Džidžarinu su uložili značajna sredstva u izgradnji puta prema maslinjacima i lokalna uprava će pružiti svu neophodnu pomoć u pravcu završetka ove dionice puta, ali i unaprijeđenju putne infrastrukture koja je u funkciji razvoja poljoprivrede u Baru“ kazao je predsjednik Raičević pri tom navodeći da se sanacija mora sprovesti na način da ne poremeti ambijantalnu cjelinu, ne samo maslinjaka koji se tamo nalaze, već i Starog Bara kao važne turističke ponude grada.

Ćazim Alković, predsjednik Udruženja maslinara Bara zahvalio je predsjedniku Opštine Bar na pomoći koju lokalna uprava u kontinuitetu pruža kako udruženju, tako i razvoju maslinarstva i kazao da je današnja posjeta predsjednika Opštine potvrda uspješnosti saradnje lokalne uprave i udruženja.

Na kraju, predsjednik Opštine Bar je izrazio je očekivanje da će radovi na izgradnji Kuće maslina u Starom Baru otpočeti u relativno skorijem roku i da će ona, osim dodatne turističke ponude,  predstavljati važan proizvodni i edukativni centar.