Roditelji učenika OŠ Jugoslavija pokrenuli peticiju zbog smjene učiteljice

Roditelji učenika III/3 odjeljenja Osnovne skole “Jugoslavija” Bar pokrenuli su peticiju zbog kako kažu, “neosnovane smjene” učiteljice  Nastasija Nonković.

Foto: BARInfo

Peticija su proslijedili “OŠ “Jugoslavija” i nadležnim institucijama za školstvo i u njoj se traži da učiteljica Nastasija Nonković nastavi da vodi pomenuto odjeljenje u narednim školskim godinama.

Roditelji traže od  nadležnih institucija da preduzmu aktivnosti u cilju rješavanja njihovog zahtjeva.

Peticiju je potpisao 21 roditelj.

Peticiju učenika OŠ “jugoslaviuja u Baru prenosimo integralno:

“Obraćamo Vam se kao roditelji u vezi sa odlukom da učiteljica Nastasija Nonkovic vise ne vodi odjeljenje naše djece

Mi roditelji nismo saglasni sa načinom i metodom donošenja odluka koja se tiču naše djece, bez prethodno izvršenih konsultacija sa roditeljima i mimo bilo kakvih najava da je tako nešto moguće. Time je suspendovano naše pravo da budemo obaviješteni o postupku koji se tiče prava naše djece kao i pravo da o tome iznesemo svoje mišljenje u cilju zaštite njihovih prava. Ova iznenadna odluka šokirala je nas roditelje i izazvala bojazan i nesigurnost kako će se to odraziti na njihovo dalje obrazovanje.

Učitelj je osoba koja ima veoma važnu ulogu u životu i školovanju svakog učenika. Naša djeca danas tuguju, a mislimo da nijedan postupak ili odluka, kakav god razlog da se krije iza toga, nije vrijedan suza naše djece.

Ono što je od izuzetne važnosti je cinjenica da je ovo 3. (treća) učiteljica na koju naša djeca treba da se navikavaju. Ne ulazeći u motive koji su doveli do ove smjene, smatramo da su naša djeca dovedena u nepovoljan položaj u odnosu na druge učenike kojima se ne mijenja nastavnik razredne nastave i da se na taj način nad njima vrši diskriminacija u najranijoj fazi života. Zaista je nelogično da se učiteljica kojom smo zadovoljni svi roditelji i učenici, mijenja bez ikakvog razloga, tako što se ona vraća da vodi novo odjeljenje I razreda, a naša djeca ponovo dobijaju novu, 3. (treću) uciteljicu. Smatramo da se na ovaj nacin steti obrazovno-odgojnom procesu nase djece i ponistavaju svi pozitivni rezultati koje su djeca postigla u svom dosadasnjem obrazovanju sa svojom uciteljicom. Posebno ističemo da smo svi roditelji saglasni u stavu da smo izuzetno zadovoljni načinom na koji je učiteljica Nastasija Nonkovic vodila odjeljenje naše djece. Pokazala se kao izvrstan radnik i pedagog koji uvažava djecu i podstiće njihov razvoj.

Mi vjerujemo da je kvalitet obrazovnog kadra u školi na zadovoljavajućem nivou i smatramo da ne postoji racionalan, opravdan i zakonit osnov da se našoj djeci mijenja učiteljica. Posve je bilo logičnije i ispravnije da se novi nastavnik sretne sa novim učenicima, prvacima, a ne da se učenici, sada već III/3 razreda, jos jednom, u kratkom vremenskom periodu i u ovako malenom uzrastu susrijeću sa još jednom, novom uciteljicom.

Rukovodeći se najboljim interesom djece, koji je propisan clanom 3. Konvencije Ujedinjenih Nacija o pravima djeteta, zahtijevamo da učiteljica Nastasija Nonković nastavi da vodi odjeljenje III/3 i da se u slučaju naše djece primijeni praksa da isti nastavni kadar nastavi da vodi odjeljenje zaključno sa V razredom, kako bi bili u prilici da jednako kao i drugi učenici stiču svoje obrazovanje.”