Sankcionisana 451 osoba zbog vožnje pod dejstvom alkohola

Tokom kampanje “Kad pijem ne vozim” na prisustvo alkohola u organizmu kontrolisano 4.972 vozača, od kojih je 451 kažnjen zbog vožnje u pijanom stanju, saopštili su iz Uprave policije.

Odsjek za bezbjednost drumskog saobraćaja u saradnji sa AD „Pivara Trebjesa“ iz Nikšića je, u periodu od 10. do 20. septembra, realizovala ovu preventivnu kampanju.

– Pored preventivnim aktivnosti, koje su se ogledale u medijskim nastupima i upozorenjima vozačima od strane policicijskih službenika, na opasnost upravljanja vozilom ukoliko je vozač predhodno konzumirao alkohol, jedan dio aktivnosti bio je i represivnog karaktera, imajući u vidu da je broj vozača koji konzumiraju alkohol, a nakon toga sjednu za upravljač svog vozila, i dalje zabrinjavajuće veliki – saopšeno je iz Uprave policije.

Tako je tokom kampanje na prisustvo alkohola u organizmu kintrolisano 4.972 vozača.

Od ovog broja, da upravlja vozilom pod dejstvom alkohola registrovan je i sankcionisan čak 451 vozača ili skoro 10 odsto.

Zbog povećane koncentracije alkohola u organizmu, u skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobracaja na putevima i Zakonom o prekršajima, uhapšen je 51 vozač.

– Imajući u vidu da je ovo jedan od prekršaja koji je najzastupljeniji kod vozača, te da je značajna broj vozača ne shvata niti želi da prihvati činjenicu da je upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola jedan od najčešćih uzroka saobaobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama, službenici Uprave policije će i u narednom periodu, kroz redovne aktivnosti, ali i pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, posebnu pažnju posvetiti kontroli ove kategorije neodgovornih vozača – poručili su u policiji.