SAOPŠTENJE DEMOKRATA – BAR NIJE DALEKO OD BUDVE

Prenosimo saopštenje Kluba odbornika Demokrata Bar:

„Na XV sjednici SO Bar je donijela Program podrške razvoju preduzetništva u Opštini Bar 2019-2022. Lijepa zamisao da se radi o nekoj sređenoj EU zemlji, a ne o Crnoj Gori. Prvo se moraju srediti temelji da bismo mogli ići dalje.

U Crnoj Gori  ekonomsku politiku je karakterisala pljačkaška privatizacija, slivanje bogatsva i moći kod pojedinaca koji vedre i oblače ekonomijom Crne Gore. Upravo zbog toga, u tržišnoj utakmici koja nije pravedna, postavlja se pitanje uspjeha ovakvog programa.

Dok Opština želi da unaprijedi preduzetništvo i otvaranje malih i srednjih preduzeća, svojim nametima guši već postojeće preduzetnike. U programu se govori o smanjivanju poslovnih barijera, a u praksi se barijere dodaju. Jedan od primjera je i skori dopis koji je stigao na adrese i ovih malih preuzeća, kancelarija od petnaestak kvadrata, da moraju da plate korišćenje ulica, bulevara, lokalnih puteva i to po cijeni od 200 eura na godišnjem nivou, i tako za tri godine unazad, od stupanja na snagu ove odluke. Ako ovo nije namet, ne znamo šta je. Po ovoj odluci poslovni prostori od 500 i više metara kvadratnih, plaćaju 550 eura. To bi značilo da kompanija VOLI plaća samo 350 eura – više od neke male porodične piljare sa par zaposlenih.

Takođe, sa državnog nivoa, kao „stimulans“ za bavljenje privatnim biznisom, inspekcije, upravo ove male firme, targetiraju kao ciljne grupe za kažnjavanje i kao izvor za punjenje državnog budžeta. Nema stimulansa, nego novčane kazne. Kako u tim uslovima preživjeti, razvijati se i postati stabilan?  Zbog svega ovoga, opravdana je sumnja da je ovaj program u suštini projektovan smišljeno za izbornu godinu, kao stimulans a zna se vrlo dobro za šta.

Nastavlja se i prodaja opštinske zemlje. Demokrate će podržati prodaju neke imovine u vlasništvu Opštine samo onda ako će benefiti biti mnogo veći i na korist svakog građanina Bara. Ovako, ostaje bojazan da praksa prodaje parcela, da bi se gradile desetospratnice, upozorava da Budva nije toliko daleko od našeg grada.“