Sastanak o vodosnadbijevanju

Na inicijativu predsjednika Opštine Bar, Dušana Raičevića održan je sastanak sa predstavnicima Regionalnog vodovoda i ekspertima Evropske banke za obnovu i razvoj, po pitanju rješavanja vodosnabdijevanja i odvodjenja otpadnih voda u naselju Dobra Voda.

Podsjećanja radi, u oktobru prošle godine, predstavnici Regionalnog vodovoda i EBRD-a su posjetili Opštinu Bar i obišli naselje Dobra Voda, i tom prilikom je iskazana spremnost da Regionalni vodovod kreditno podrži rješavanje višedecenijskog problema vodosnabdijevanja u ovom turističkom naselju.

Istovremeno, Radni tim, koji je imenovao predsjednik Opštine Bar, sastavljen od predstavnika Regionalnog vodovoda, Opštine Bar i doo “Vodovod i kanalizacija” Bar, pripremio je dokumentaciju o trenutnom stanju po pitanju vodosnabdijevanja na teritoriji barske opštine, analizu postojećih kapaciteta i razvojnih potreba sa predlogom srednjeročnih i dugoročnih mjera, što predstavlja osnovu za izradu Studije izvodljivosti projekta vodosnabdijevanja u opštini. Kao prioritetno područje na kojem treba pristupiti rješavanju ovog problema, odredjeno je područje morske obale, ali i jezerska obala i ruralno područje.

Na sastanku, direktor Regionalnog vodovoda, Goran Jevrić izrazio je nadu da će tromjesečni rad medjunarodnog ekspertskog tima iz Crne Gore, Danske, Norveške i Velike Britanije, rezultirati pozitivnim ocjenama boniteta Regionalnog vodovoda i da će pozitivno ocijeniti projekat vododnabdijevanja i tretman otpadnih voda na području Dobre Vode,Velikog pijeska i Utjehe, od čega ce zavisiti odluka EBRD-a o finansiranju tih aktivnosti Regionalnog vodovoda.

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević je istakao da je ovo potvrda posvećenosti da se pristupi rješavanju pitanja vodosnabdijevanja i odvodjenja otpadnih voda na području od tunela Ćafe do granice sa Opštinom Ulcinj. Takodje, Raičević je izrazio zadovoljstvo što će narednih mjeseci ozbiljan tim eksperata analizirati ovaj projekat ne samo sa tehničkog, već i sa socijalnog, ekonomskog i aspekta klimatskih promjena i njegovog uticaja na životnu sredinu.

Članovi ekspertskog tima Leif Iversen i Helle Therkelsen su naveli da će sagledati projekat sa različitih aspekata, na način što će pratiti trend rasta i opadanja turista, isplativost projekta, kao i to da li će gradjevinski radovi negativno uticati na mještane.