Sezona na barskoj rivijeri još traje

Iako je druga polovina septembra, sezona na barskoj rivijeri još uvijek traje. Trenutno se odmara 6.617 registrovanih gostiju, što je za deset odsto više u odnosu na uporedni period prošle godine. Od toga broja 1.725 turista boravi u hotelima, što je za 13 odsto manje nego lani, dok se u odmaralištima i privatnom smještaju bilježi značajan rast broja gostiju, piše Dan.

U odmaralištima odmaraju 284 gosta ili 19 odsto više, a privatni smještaj je odabralo 4.608 posjetilaca, što je za 21 odsto više nego prošle godine u isto vrijeme. Preovladavaju stranci kojih je 6.361, a domaćih turista je 256.

Najviše turista boravi u hotelu Korali u Sutomoru i to su pretežno gosti iz Češke i Srbije, dok u Dobroj Vodi u kompleksu Ruža vjetrova borave gosti iz Francuske.

Poznati ugostitelj sa Velikog pijeska Dino Radović kaže da je svoj objekata Deus zatvorio ovih dana, i ako na barskoj rivijeri jiš uvijek ima turista.

“Ugostiteljski objekti se polako zatvaraju i malo ih trenutno radi. Gostiju ipak ima. Stiglo je čak i četiri -pet autobusa Poljaka. Inače, tokom sezone bilo je dosta turista, ali potrošnja je bila gotovo nula. To su gosti koji su došli i smjestili se u apartmane, kupili nešto u prodavnici, dok u restoranu eventualno popiju kafu, tako da ugostitelji često nisu mogli da naprave pazar ni 50 eura”, kaže Radović.

Dodaje da je procentualno bilo gostiju daleko više nego prošlih godina u septembru, te da su radili do 25. septembra nadajući se da će doći stranci koji će biti bolje platežne moći.

“Međutim, oni koji su došli u septembru bili su platežno slabi. Bilo ih je na plaži, sunčali su se, eventualno popili i kafu. Ali recimo, nije bilo organizovanih ručkova kao što su je to prošle godine bio slučaj sa turistima iz Francuske koji su značajan novac ostavljali u restoranu”, ističe Radović.

On ipak naglašava da je zadovoljan ostvarenom dobiti, ali podvlači da ima njegovih kolega koji su loše prošle.

“To zavisi od mnogo okolnosti. Bilo je ugostitelja koji su uložili u objekat značajne cifre i digli cijene. recimo, kafa po euro i po im se obila o glavu jer je to najosjetljiviji artikal u restoranu. Ko je došao da jede biftek neće gledati da li je on 14 i po ili 15 eura, ili porciju ribe 10 ili 10 i po eura, ali svaki gost pamti da li je kafa euro ili euro i po i nije mu svejedno ako plati dvije kafe tri eura. To je bio kontraefekat ugostitelja na Velikom pijesku. Gost odlazi uz komentar neću tamo jer je sve skupo. Nikako nije dobro ako recimo 15. avgusta restoran koji ima 100 mjesta ima popunjena dva stola, ili desetak gostiju”, naglašava Radović.