Sjutra počinje kampanja „Uspori, sačuvaj život“

Za samo 10 mjeseci 2020. godine u Crnoj Gori u drumskom saobraćaju stradale su 42 osobe, od kojih je njih čak 19 bilo mlađih od 25 godina, a njih 12 mlađih od 20 godina. Zato Nacionalni biro osiguravača Crne Gore i Mašinski fakultet zajedno sa Odsjekom za bezbjednost drumskog saobraćaja – Uprave policije, od 10. do 20. novembra realizuju preventivnu kampanju „Uspori, sačuvaj život“.

Cilj je da se ukaže na opasnosti nepoštovanja saobraćajnih propisa i njihove posljedice po učesnike u saobraćaju i ujedno, u cilju obilježavanja „Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda“,obilježiti 15. novembra, kao i zbog činjenice da je brzina jedan od najčešćih uzročnika saobraćajnih nezgoda sa teškim posljedicama.

Posljedice povreda nastalih u drumskom saobraćaju su osmi uzrok smrtnosti u svijetu, a vodeći su uzrok smrti mladih osoba od 15 do 29 godina.

Kako je saopšteno iz policije, u posljednjih deset godina u saobraćajnim nezgodama u Crnoj Gori prosječno je godišnje poginula 61 osoba, dok više od 6.500 lica godišnje bude povrijeđeno.

“Samo za 10 mjeseci 2020. godine u Crnoj Gori u drumskom saobraćaju su smrtno stradale 42 osobe, od kojih je njih čak 19 bilo mlađih od 25 godina, a njih 12 mlađih od 20 godina”, navodi se u saopštenju.

Nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila u saobraćaju, i dalje je jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda.

“Istraživanja i analize saobraćajnih nezgoda pokazuju, da je kod 1/3 svih saobraćajnih nezgoda i kod više od 50 odsto nezgoda sa smrtnih ishodom, neprilagođena i velika brzina, glavni uzrok nastanka saobraćajne nezgode”, kazali su iz policije.

Cilj kampanje „Uspori, sačuvaj život“ je da se još jednom skrene pažnja javnosti i svim učesnicima u saobraćaju na posljedice saobraćajnih nezgoda i traume koje izazivaju, kako kod povrijeđenih osoba, njihovih porodica, kao i porodica čiji su najbliži stradali u istima, odnosno društvu u cjelini.

“Preventivne aktivnosti kampanje će se ogledati kroz dijeljenje 15.000 flajera sa logom i porukom kampanje učesnicima u saobraćaju od strane policijskih službenika saobraćajne policije, kojima će prvenstveno vozači još jednom podsjetiti na važnost poštovanja ograničenja maksimalne dozvoljene brzine kretanja vozila, posebno u gradskim područjima, kao i na magistralnim, regionalnim i lokalnim putnim pravcima i neophodnost i obavezu poštovanja saobraćajnih propisa, kako bi se svijest o opasnostima, rizicima i posljedicama neodgovornog ponašanja u drumskom saobraćaju i na ovaj način podigla na još veći nivo”, zaključili su iz Uprave policije.