Skadarsko bogatije za 73 pelikana

Populacija pelikana u Nacionalnom parku Sakadarsko jezero uvećana je za 73 mladih. U istoriji tog NP nije zabilježen podatak kao što je to bilo u ovoj godini, saopšteno je iz JUNPCG.

„Ovo je izuzetna godina gniježđenja, što pokazuje analiza monitoringa koji je sproveden u okviru programskih aktivnosti u NP Skadarsko jezero kojima se prati ova populacija skoro dvije decenije, a u toku kojeg je zabilježen pozitivan trend rasta populacije“, navodi se u saopštenju.

Kako navode iz NPCG, zaštita svake jedinke pelikana izuzetno je važna, posebno, kako su kazali, imajući u vidu da je u ranijem periodu, tokom pojedinih godina, registrovano smanjenje broja ptica na lokalnoj populaciji, što je dovelo da status populacije bude „kritično ugrožen“.  To je, kažu, bio i razlog da se, nakon toga, kroz strateška dokumenta JPNPCG, tj. Plan upravljanja, definišu mjere koje će uticati na zaštitu staništa ove vrste.

„U tom pravcu, Nacionalni parkovi Crne Gore su u periodu od 2013. do 2016. godine u saradnji sa domaćim i međunarodnim organizacijama kao što su Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) i CEPF (Crytical Ecosystem Partnership Fund), radili na rješavanju ovog problema u smislu konzervacije staništa, u prvom redu postavljanja vještačkih platformi za gniježđenje pelikana“, kazali su.

Populacija je, kako su kazali, godinama trpjela negativan uticaj faktora koji su dovodili do nedostatka mjesta za prirodno gniježđenje (zarastanja tresetnih ostrva procesom eutrofikacije).

„Nakon ovih mjera, stanje populacije i pozitivan trend rasta, pokazuje natalitet koji je ove godine, i pored očekivanja, prevazišao broj jer se gniježđenje nastavilo i tokom juna mjeseca“, kazali su iz NPCG.

Ovih dana je, kako dodaju, i u Parku prirode Solana zabilježen veliki broj pelikana.

„Trenutak koji je zabilježen fotografijom, sam za sebe govori o važnosti ovog područja za vodene ptice. Usljed velikih padavina, pumpe danonoćno rade kako bi se postigao optimalni nivo vode u bazenima i omogućio raznim vrstama ptica koje ovdje borave, potrebne ekološke uslove“, zaključuje se u saopštenju.