Studentima koji studiraju po starom dobili još godinu da završe fakultet

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, jednoglasno je podržao predlog o izmjeni Zakona o visokom obrazovanju. Ukoliko Skupština usvoji taj akt, studenti koji studiraju po starom sistemu, imaće godinu da završe fakultet po programu i pod uslovima pod kojima su i upisali studije, prenosi portal RTCG.

Predlagači izmjena zakona podsjećaju da je taj rok produžavan nekoliko puta i pozivaju studente da iskoriste ovu šansu i završe fakultet.

“Mislim da im se mora ponovo pružiti prilika da im ne propadne toliki trud, a i zašto bi propalo, ovdje nema štete za državu, nema štete za građane, ti studenti sami plaćaju ispite”, kazao je Popović.

Branka Tanasijević iz DPS-a pozvala je studente da iskoriste tu priliku.

“Ako se ovaj rok produži i da se to tako izglasa u Parlamentu, oni budu ti koji će ispoštovati i sebe i nas koji smo im dali šansu, ja bih pozvala studente da iskoriste ovu godinu. Ja sam sigurna da će se izglasati da im se da šansa, jer ako je nekome ostao ispit ili dva, treba da se pokaže i da ovo što je radio ima smisla”, kazala je Tanasijević.

Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke smatra da o produženju roka više ne treba razmišljati.

“Smatram da bi trebalo jasno sa ovoga odbora reći da stvarno više zbog digniteta odbora i visokog obrazovanja ne treba više razmišljati o produženju roka”, kazao je Ibrahimović.

Predlog zakona o izmjeni Zakona o visokom obrazovanju, podnijela je grupa poslanika: Branka Tanasijević, Andrija Popović, Mihailo Anđušić, Nikola Rakočević, Marta Šćepanović, Boris Mugoša, Genci Nimanbegu i Adrijan Vuksanović, 5. jula 2019. godine, sa ciljem produženja roka studiranja studentima Univerziteta Crne Gore, koji su započeli studije po studijskim programima koji su važili prije početka primjene Bolonjske deklaracije.

Rok za završetak studija za studente koji studiraju po starom sistemu, prema ovom predlogu zakona, je kraj studijske 2019/2020. godine.

Odbor je, jednoglasno, odlučio da podrži ovaj predlog zakona i predložio Skupštini Crne Gore da ga usvoji.