Sve češći napadi pasa u Baru

Dok se nadležni u Opštini Bar spore s mještanima i traže rješenje, psi lutalice ugrožavaju bezbjednost građana. Nedavno su u Domu zdravlja tri osobe zatražile pomoć jer su ih ujeli psi lutalice, piše Dan.

Osim što izazivaju opravdan strah budući da je bilo mnogo slučajeva da su građani tražili pomoć ljekara zbog ujeda, psi lutalice su problem i za budžet Opštine zbog plaćanja velikih iznosa za odštetu. Rješenje ovog problema svakako je izgradnja azila za napuštene životinje, prije svega da bi se osigurala bezbjednost građana.

Činilo se da je gradnja skloništa bila izvjesna 2017. godine kada se Opština obratila DOO Lovstvo, a oni Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, koje je pozitivno odgovorilo i dalo saglasnost da se u lovnom rezervatu na Volujici gradi azil na 5.000 kvadrata.

Međutim, u međuvremenu pojavilo se još puno otvorenih pitanja vezanih za konačno rješenje problema azila. Nekoliko godina ranije reagovali su mještani MZ Mrkojevići i spriječili gradnju azila u blizini sanitarne deponije Možura, pa je Opština odustala od te lokacije. Izričiti su bili i mještani MZ Bar 2 da ni po koju cijenu neće dozvoliti izgradnju azila na Policama na brdu Volujica.

Tadašnji predsjednik odbora Zoran Vojvodić smatra da se resurs Polica mora zaštiti i pretvoriti u turistički centar.

“Mi smatramo da tamo treba graditi u ambijentalnom stilu, kako se grade kuće na Primorju. Predlog je da to područje bude izletište jer se sigurno radi o jednom od najljepših i najbolje očuvanih prostora u opštini, gdje bi se mogao napraviti čitav grad s hotelima i plažama. Zar psi i turizam mogu skupa”,  ističe Vojvodić.

Međutim, odbornik Savo Pavlović (SD) ima sasvim drugačije mišljenje. Kako kaže, tamo je goli krš, gdje se mogu sresti samo zmije i poneko zalutalo kuče.

“O azilu pričamo poslednjih 10-12 godina. Ako želimo u Evropu, moramo imati azil za pse. Hiljadu puta sam prošao tom lokacijom i tamo je bila kozja staza, a onda je napravljen repetitor na Volujici, na putu koji su koristili vojnici bivše JNA da idu na strelište. Ta lokacija apsolutno nikome ne može smetati, a mi ćemo riješiti pitanje azila”, kazao je Pavlović.

Dok se nadležni u Opštini spore s mještanima i traže rješenje, psi lutalice ugrožavaju bezbjednost građana. Nedavno su u Domu zdravlja tri osobe zatražile pomoć jer su ih ujeli psi lutalice. Dva krvoločna psa rase pitbul su prije dvije noći zaklala 10-ak ovaca u mjestu Ilino, naselje Gromanići. Mještani staruhuju prvenstveno za djecu, jer, kako kažu, teror pitbulova traje već neko vrijeme.

Kako saznaje Dan, u Osnovnom sudu u Baru, naknada nematerijalne štete za povredu fizičkog i psihičkog integriteta je od 350 do 700 eura.

Činjenica je da novčana sredstva koja su potrošena na liječenje osoba koje su ujele životinje, kao i na sudske troškove i odštete, višestruko premašuju cifru neophodnu za izgradnju azila.