Turistička organizacija Bar na sajmu ITF Slovakiatour 2019 u Bratislavi

Turistička organizacija Bar nakon pauze od dvije godine ponovo predstavlja turističku ponudu grada na međunarodnom sajmu turizma ITF Slovakiatour koji se od 24. do 27. januara održava u Bratislavi. Sajam se već tradicionalno održava u prostorima izložbenog i kongresnog centra Incheba EXPO.

Ponuda Bara i Crne Gore se predstavlja na štandu od 30m2 koji je centralno pozicioniran i koji je privukao značajnu pažnju posjetilaca. Osim dobro osmišljenog štanda, a u cilju kvalitetne prezentacije kulturne baštine na sajmu, organizovan je i nastup KUD „Jedinstvo“ iz Bara koji su na repertoaru imali igre iz Crne Gore , a koje je publika dočekala sa oduševljenjem. Bila je ovo prilika da se posjetioci i fotografišu sa članovima KUD „Jedinstvo“. U cilju animiranja posjetilaca na štandu je organizovana i nagradna igra koja je za cilj imala i uvećanje baze kontakata.

Po riječima direktora Turističke organizacije Bar, Emila Kukalja, Slovačka predstavlja važno emitivno tržište prije svega zbog navika Slovaka da putuju u inostranstvo na ljetnje odmore, ali isto tako i zbog sve bolje ekonomske situacije i povećanja raspoloživog dohotka građana. Procjene su da će u 2019. godini prosječna nominalna plata u privredi iznositi 1.011 eura. Kako Kukalj navodi, glavni motivi putovanja za Slovake su i dalje pasivni odmori, a najčešće biraju tradicionalne, provjerene i sigurne destinacije među kojima je i Crna Gora. Nakon perioda stagnacije u 2019. godini se očekuje rast interesovanja Slovaka za organizovana putovanja i za druge destinacije, međutim pozicija Crne Gore nije ugrožena jer kod nas osim turista koji dolaze organzovano imamo i jedan broj individualaca.

Tokom sajma će biti organizovani sastanci sa turoperatorima i intervjui sa predstavnicima medija, a crnogorski štand prvog dana održavanja su posjetili i predstavnici Ambasade Crne Gore iz Beča, koja je nadležna i za teritoriju Slovačke.

Uz Turističku organizaciju Bar na sajmu su bili prisutni predstavnici Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Turističke organizacije Budve kao i predstavnici hotela Pelikan iz Virpazara, Nautilus iz Dobre Vode, Porto Sole, Sea Fort i Lovćen iz Sutomora kao i predstavnici turističke agencije Klik Tours takođe iz Sutomora a na sajmu je distribuiran i promotivni materijal hotela: Montenegro, Vila Babović, Pharos, Kalamper, Sidro i dr.

Sajam ITF Slovakiatour je najveći sajam turizma u Slovačkoj i jedan od značajnijih u centralnoj Evropi. Okuplja veliki broj profesionalaca iz oblasti turizma ali isto tako i publike. Prvi dan sajma i dio drugog je namijenjen poslovnoj publici dok je ostatak sajma otvoren za široku publiku. Procjene organizatora su da sajam svake godine posjeti više od 70.000 posjetilaca.

Osim Crne Gore na sajmu su se predstavile i mnoge druge destinacije među kojima  bile i Slovenija, Bosna i Hercegovina, Grčka, Češka, Maroko i druge.