Turistička ponuda Bara predstavljena na Sarajevskom sajmu turizma

Turistička ponuda Bara se predstavlja na 41 sajmu turizma u Sarajevu, u saradnji sa Nacionalnom turistickom organizacijom Crne Gore i lokalnim turistikim organizacijama Ulcinja, Budve, Tivta i Herceg Novog.

Tema ovogodišnjeg sajma turizma je “outdoor i avanturistički turizam”, što je bila odlična prilika da se predstavi ponuda kanjoninga koja je nedavno počela da se razvija i promoviše. Na sajmu je takođe predstavljena i ponuda koja se odnosi na pasivni odmor ali i na pješačenje, biciklizam, vožnju kajaka, posmatranje ptica, sportski ribolov, ronjenje i dr. Promovisane su i tradicionalne manifestacije koje će se održati u narednom periodu: Koštanijada, Maslinijada i Festival vina i ukljeve, a svoje smještajne kapacitete kao i novogodišnji program na štandu je predstavio i Kalamper hotel & SPA.

Sajam se održava u periodu od 23. do 25. oktobra i na njemu se  predstavilo 70 izlagaca iz oblasti turizma i ugostiteljstva. Imajući u vidu da najveći broj turista iz BiH posjeti Bar tokom ljetnje turističke sezone posjetioce su najviše zanimale cijene smještaja u privatnom i hotelskom smještaju.

Turisti iz Bosne i Hercegovine u Baru su naši vjerni gosti koji uglavnom odsjedaju u privatnom smještaju (75%). Najveći broj njih je visokoobrazovan (44,7%), dok je značajan i procenat onih sa diplomom srednje škole (38%). U Bar dolaze sa članovima porodice (39%), partnerom (35.5%) ili sa prijateljima i poznanicima (19.4%). Kao prevozno sredstvo za dolazak dominantno koriste sopstveni automobil (68.6%), a skoro svaki treći gost iz BiH dođe autobusom (27,5%).Genralno su zadovoljni sa turističkom ponudom, vjerovatno će preporučiti Bar kao destinaciju za odmor rođacima i prijateljima, a najveći broj njih će se vratiti ponovo na ljetovanje. Kada je u pitanju potrošnja ukupno su po osobi po putovanju u Baru trošili 312 eura.

Turistička organizacija Opštine Bar