Turistička ponuda Bara se predstavlja na vodećem svjetskom sajmu turizma ITB u Berlinu

Turistička organizacija Opštine Bar i ove godine predstavlja turističku ponudu Bara na vodećem svjetskom turističkom sajmu ITB, koji se održava u Berlinu od 6. do 10. marta. Na sajmu je predstavljena kompletna ponuda grada, a nešto veće interesovanje vlada za aktivne odmore, putovanja koja obuhvataju posjetu kulturno istorijskim znamenitostima, kao i gastro ponudu.

Emitivno tržište Njemačke je i dalje stabilno, svi podaci govore o tome da će kao i prošle i ove godine doći do blagog povećanja broja međunarodnih odlazaka (oko 2%), ali da će takođe doći i do povećanja kada je u pitanju njihova potrošnja (oko 3%). U porastu je i tražnja za kraćim putovanjima (2-4 dana).

Imajući u vidu da je Crna Gora zanimljiva turistička destinacija jednom broju Njemaca možemo očekivati da u narednom periodu jedan broj njih posjeti i Bar. I dalje je veoma rano govoriti o nastupajućoj ljetnjoj turističkoj sezoni, ali imajući u vidu najave sa ovog sajma i bolju avio povezanost možemo izraziti umjereni optimizam.

Na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore su nastupile i LTO Podgorice, Ulcinja, Kotora, Budve i Tivta, kao i veliki broj predstavnika turističke privrede Crne Gore.

Po značaju i veličini ITB Berlin je jedan od najbolje rangiranih međunarodnih berzi turizma. Prošle godine je na sajmu bilo prisutno 10.000 kompanija iz 186 zemalja svijeta kao I više od 170.000 posjetilaca od kojih su 110.000 bili profesionalci iz oblasti turizma. Procjene su da se tokom sajma ugovore poslovi vrijednosti preko 7 milijardi eura.