Turistički voz sa brojnim njemačkim gostima danas na ruti Bar – Kolašin

Michael Bader je najpoznatiji „barski Njemac“, koji , od doseljavanja u naš grad, prije više od petnaest godina, pokušava da promoviše ponudu, prvenstveno barske rivijere, i dovede što više gostiju iz ove razvijene evropske zemlje. Njegove ideje posljednjih godina se ostvaruju, a jedna od njih bila je i tzv. turistički voz, na relaciji Bar – Kolašin, kako bi gosti, prolazeći kroz Crmnicu, kanjon Morače i ostale atraktivne predjele Crne Gore,  upoznali njenu „divlju ljepotu“, kako i glasi jedan od slogana koji je davno promovisala Nacionalna turistička organizacija.

Foto: BARInfo

Radio Bar i Bar info bili su jutros na Željezničkoj stanici, prije polaska voza sa oko 300 njemačkih gostiju za Kolašin.

„Ideja o turističkom vozu inicirana je još prije šest godina, jer smo 2017. snimali promotivni dokumentarni film za njemačku televiziju, u trajanju od 45 minuta, a mašinovođa je bio čuveni barski i crnogorski željezničar Zoran Bošković. On je napravio, odnosno pomogao, da napravimo kontakt sa Željezničkim prevozom. Vidio sam da ovo može biti odličan turistički proizvod, a prošle godine njemačka državna televizija je ponovo bila kod nas i snimila priču o turističkom vozu, što je rezultiralo time da već u aprilu ove godine organizujemo rutu Bar – Kolašin. Danas ovdje imamo oko 300 njemačkih turista, a interesovanje je bilo i mnogo veće. Nažalost, nismo mogli svima da izađemo u susret, nije bilo toliko slobodnih vagona“, kazao je, vidno zadovoljan, za naše medije, preduzimljivi Michael Bader, koji je pojasnio da su njemački turisti gosti Bara, ali i Ulcinja, Budve, Bečića…

 

“Ovo je izvanredno, jer smo goste iz Njemačke imali već u aprilu, i sada u predsezoni, a ono što je važno, iz dana u dan je interesovanje za Bar i Crnu Goru sve veće. Od kada je počeo da saobraća turistički voz, danas imamo najveći broj turista. Za našu grupu, osim razgledanja prirode tokom putovanja, obezbjeđujemo obilazak Nacionalnog parka ‘Biogradska gora’, ručak, a zatim se vraćamo autobusom, zadržavamo u kanjonu Morače, kako bi gosti vidjeli i tu crnogorsku turističku atrakciju“, kazao je za Radio Bar i Bar info Michael Bader.

Foto: BARInfo

Poznati barski i crnogorski mašinovođa, Zoran Bošković, iako je u penziji, uvijek je spreman da pomogne da njegov grad Bar i Crna Gora budu turistički prepoznati i razvijaju jednu od strateških privrednih grana. On je bio mašinovođa u prvom turističkom vozu koji je saobraćao na relaciji Bar – Kolašin.

“Imao sam čast, prije svega, da budem dio filma koji je njemački javni servis ‘SAT 1’ snimao u Baru. Njemačka režiserka bila je oduševljena ovom rutom, a film je, očigledno, imao efekta, jer danas vidimo ovdje oko 300 njemačkih turista. Imao sam sreću i da me producenti njemačke televizije pozovu da budem njihov gost. Posjetio sam kolegu Andreasa Hartmana u Njemačkoj i bio u prilici da vozim njemački voz koji ide 300 km na sat. Divno su me ugostili, a sve to zajedno doprinijelo je da nam dolaze turisti iz Njemačke u sve većem broju. Pokazalo se da imaju što da vide kod nas – more, jezero, kanjon Morače, planine. Sezona još nije počela, a mi, na sreću, imamo već ovoliko turista. Nadam se da će institucije naše države malo više pomoći Mišelu Baderu i svim ljudima koji promovišu Crnu Goru, jer to može rezultirati sve većim brojem turista sa njemačkog tržišt. To su kulturni, fini ljudi, koji nisu puno zahtjevni, pa je veoma poželjno da ih imamo što više u Crnoj Gori“, poručio je Zoran Bošković.

Foto: BARInfo

Frank Schulte, iz okoline Hamburga, kupio je stan u Dobroj Vodi, i svake godine gost je Bara. Želio je da vidi, ne samo primorje, već i ostale oblasti Crne Gore, a turistički voz za njega je bila zanimljiva opcija. “Moji utisci o Baru i Crnoj Gori su veoma pozitivni, ljudi su prijatni i ljubazni, a posebno volim Bar, jer ima more, jezero i planine u zaleđu”, kazao je Schulte za Radio Bar i Bar Info.

 

Achim Leutz došao je sa grupom turista iz Berlina. Prvi put je u Baru i Crnoj Gori. “Pokušavali smo da nađemo novu destinaciju u kojoj bi proveli odmor u proljeće. Tako smo došli do Michaela Badera i čuli za ovaj izlet vozom, što nam je bilo veoma zanimljivo, jer ćemo danas odavde stići do 1000 m nadmorske visine i proći najveći željeznički most u Evropi. Bar nam je polazna tačka, ali već smo obišli Durmitor, kanjon Tare, a narednih dana istraživaćemo ponudu vašeg primorja”, kazao je Leutz.