U Baru boravi 2.000 gostiju

U svijetlu sve povoljnije epidemiološke situacije Direktor turističke organizacije Bar Emil Kukalj rekao je da imaju razloga za optimizam ali ne i za rekordnu turističku sezonu.

U Baru, prema riječima Kukalja, trenutno boravi nešto više od 2 000 turista.

„To je skoro 15 puta više u odnosu na 2020. godinu a 20 odsto manje u odnosu na 2019. Turisti su uglavnom iz regiona: Srbija, BiH, Albanija, Kosovo a imamo i turista iz Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog saveza.

Fokus je upravo na tim tradicionalnim tržištima gdje smo i sproveli veliki broj promotivnih aktivnosti“, kazao je Kukalj za agenciju Mediabiro.

Ono što ih raduje je što ove godine primjećuju postepeni oporavak turizma, postepeni oporavak dolazaka ali i broja noćenja.

„Naša očekivanja za ovu sezonu je da će svakako biti bolja od prethodne, lošija od 2019. Na nivou godine očekujemo oko 50 odsto ukupnog turističkog prometa koji je bio u 2019-oj godini. Nažalost, očekujemo i nešto niže prihode ali sve u svemu svjesni smo da su se, bar što se tiče prve polovine godine, naše prognoze manje više i ostvarile. Svaki vikend imamo oko 50 odsto ostvarenog prometa iz 2019. a izuzetak je bio prošli vikend kada smo iamali nešto više od 2000 turista koji su uglavnom bili iz zemalja okruženja ali i Sovjetskog saveza, i to je negdje oko 20 odsto manje nego 2019. što daje nadu da ćemo u špicu sezone imati nešto veći broj prijavljenih turista“, rekao je Kukalj.

Kaže da su optimisti, ali umjereni. Rekordne godine zasigurno neće biti ali očekujemo određeni turistički promet.

„Kada je u pitanju potrošnja, biće niža, jer je platežna moć turista na ključnim emitivnim tržištima slabija nego prethodnih godina. Ipak vjerujemo da će ovo biti godina oporavka Bara nakon epidemije koronavirusa“, ističe Kukalj.

Špic sezone očekuje se tokom jula i avgusta

Kukalj je rekao da je njihov cilj uvijek bio da se turistička sezona produži i na period pred i post sezone.

„Ove godine će to biti jako teško. Korona je doprinijela da se vratimo na taj kratak peridon jula i avgusta“, kazao je Kukalj i dodao da je u ovom momentu jako teško prognozirati postsezonu.

„Septembar i oktobar ne možemo prognozirati jer na to utiče više faktora, naprimjer početak školske godine na našim ključnim emitivnim tržištima, slaba platežna moć turista. Mislim da će se sada svi više fokusirati na ljeto a na nama je da što bolje pripremimo 2022.“, zaključuje Kukalj.

Kada je u pitanju cjenovna politika, ugostitelji su, kako je kazao, prilagodili cijene trenutim uslovima na tržištu.

„Veliki broj ugostitelja je korigovao cijene i spustio ih u odnosu na 2019. godinu. Naša preporuka je uvijek bila da cijene ostanu na nivou od prošle godine i da se ponudi kvalitet više jer je u turizmu jako teško vratiti se na prethodni period i vratiti cijene na nivo kakve su bile prije korone. Turisti su u ovom momentu pogotovo osjetljivi. Bar je bio i ostao grad gdje je odnos cijene i kvaliteta uvijek bio dobar. To smo primijetili kroz naše ankete gdje su naši gosti pogotovo tim segmentom bili zadovoljni“, kazao je Kukalj.

Istakao je kako smatra da će situacija biti bolja i što se tiče epidemije koronavirusa jer, kako je rekao, primjećuje da Barani poštuju propisane mjere i da je odziv za vakcijaciju dobar.

Komentarišući poštovanje mjera na plažama, kazao je da vjeruje da će inspekcijske službe i ove godine biti na nivou i da će kontrolisati poštovanje mjera na kupalištima.

„Vjerujem da će se veliki broj naših zakupaca potruditi, a već su se potrudili, da naprave kvalitetnu ponudu za ovu godinu. Gužvi za sada nema, pa se mjere sada definitivno poštuju. Sačekaćemo pik turističke sezone ali vjerujemo da će i tada sve biti na nivou jer generalno i sa tim elementom turističke ponude naši gosti su bili zadovoljni. Istakao bih da je prošle godine veliki broj turista izabrao Bar baš zbog sigurnosti i bezbjednosti“, rekao je Kukalj za Agenciju Mediabiro.

Turistički poslenici nadaju se dobroj sezoni

Menadžerka hotela Adria u Šušnju Mila Gvozdenović istakla je da su, na osnovu dosadašnjih upita, optimistični i pozitivni kada je u pitanju ovogodišnja turistička sezona.

Prve goste, kako kaže, očekuju u drugoj polovini juna.

„Trebali smo da ih imamo i mnogo ranije, to su uglavnom regionalni gosti. Trebali smo da imamo i goste iz inostranstva ali usljed kovid mjera od naše i njihovih država došlo je do pomjeranja. Ono što je pozitivno za nas, nije došlo i do otkaza“, rekla je Gvozdenović za Agenciju Mediabiro.

Za ljetovanje u Baru najviše su zainteresovani gosti iz regiona.

„To su inače i naši primarni gosti. Osim njih za ljetovanje u Baru zainteresovani su i gosti iz Poljske, Ukrajine i Rusije. Prilagođavamo se situaciji i fokus su nam gosti iz regiona“, rekla je Gvozdenović.

Posebno je istakla i to da su ostavili iste cijene.

„Nije došlo do povećanja cijena. Gosti koji su rezervisali ljetovanje prošle godine prebacile su se na ovu godinu po identičnim cijenama.

Trudimo se da svima izađemo u susret“, naglašava ona.