U Baru održan protest protiv istraživanja nafte

Grupa građana “SOS za Montenegro” koji su se danas u podne okupili, u znak protesta protiv daljeg istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju, poručili su da je posljednji trenutak za spas Jadrana.

Protest: STOP bušenju Jadrana! 2. dio

Gepostet von Pcnen am Samstag, 27. Juli 2019

Organizatori protesta poručili su da neće dozvoliti da se i u Crnoj Gori desi ono što se događa, kako su kazali, u Italiji  “gdje naftu buše korporacije pod zaštitom političara dok se lokalno stanovništvo buni i trpi štetu”.

Kažu i da Vlada o tako važnom pitanju nije ponudila referendum i da su kompletne aktivnosti o davanju koncesije bile obavijene velom tajni.

Grupu građana na protestno okupljanje primoralo je to što, kako tvrde, naftne kompanije danima intenzivno nastavljaju dalje uništavanje flore i faune mora, s krajnjim ciljem postavljanja prve u nizu planiranih naftnih platformi.

Istakli su i da građani Crne Gore nemaju nikakvu garanciju da će eksploatacija nafte na Jadranu doprinijeti povećanju njihovog životnog standarda.

“A od turizma direktno i indirektno žive desetine hiljada ljudi”, naveli su okupljeni.

Organizatori protesta kazali su da sprega nadležnih državnih institucija i naftnih kompanija ima sve elemente krivičnog djela i da je potrebno hitno obustaviti sve dalje radove i raskinuti ugovore o koncesiji.