U Crnoj Gori 77 milionera

U Crnoj Gori, prema posljednjim podacima, ima 77 građana koji na računima u domaćim bankama imaju više od milion eura, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

Pobjeda piše da ‘najdeblji’ račun ima građanin na čijem kontu je 50,3 miliona eura.

Iz Centralne banke ne saopštavaju imena, jer ih u tome sprječava zakon koji definiše poslovnu tajnu, odnosno član 84 Zakona o bankama.

Iz CBCG su rekli Pobjedi da građanin koji ima najveći depozit nije stranac, nego domaći.

“Najveći pojedinačni iznos depozita građana u bankama iznosi 50,28 miliona eura i pripada rezidentu”, precizirali su iz CBCG.

Na kraju decembra prošle godine, kako su naveli, 77 građana imalo je depozit u banci u iznosu većem od milion eura.

“Depozit u banci u iznosu od milion do pet miliona eura imaju 73 građanina. Jedan građanin ima depozit u iznosu od pet do deset miliona eura, a tri građanina depozite veće od deset miliona eura“, precizirali su iz Centralne banke strukturu milionskih depozita.

Najbogatiji milioner, sudeći po računu u domaćim bankama, ima preko 20 miliona eura više od najvećeg depozita preduzeća u Crnoj Gori.

“Najveći depozit kompanije u sistemu na kraju decembra prošle godine iznosi 29,30 miliona eura”, rekli su iz CBCG.

Da li je građanin koji ima preko 50 miliona i rekorder nije sigurno, jer nema podatka koliko stanovnici Crne Gore imaju na računima banaka u inostranstvu. Ta evidencija ne postoji.

Izvjesno je da se broj milionera u Crnoj Gori povećava, jer ih je prije godinu bilo 64, a 2016. godine deset manje. Razlika je u visini najvećeg depozita, koji je prije godinu bio 63,3 miliona eura.