U Crnoj Gori prijavljeno 55 slučajeva šuge

Institutu za javno zdravlje Crne Gore prijavljeno je 55 slučajeva oboljelih od šuge za nepuna dva mjeseca u većini crnogorskih opština, kaže pedijatar dr Vjera Janković. Ona ističe kako su trećina oboljelih djeca predškolskog uzrasta.

Janković kaže da je strah roditelja često neopravdan i posljedica stereotipa, te da se oboljenje utvrđuje odokativnim pregledom ljekara.

„Najčešće se požale na noćni svrab, u predjelu donjeg dijela trbuha, zatim po rukama i između prstiju, ali se može javiti i ispod pazuha, oko struka, na butinama… Izgled promjena je kao tamnosivkasti kanalići koji mogu biti iskomplikovani pistulama, vezikulama”, rekla je ona za Gradsku TV.

„Tim češanjem osoba može sebi da nanese sekundarne infekcije – streptokokom i stafilokokom i te infekcije mogu dalje da dovedu do komplikacija. I parazit luči alergijske toksine tako da osoba dodatno osjeća nelagodu. Zapravo, češanje dovodi do povređivanja kože pa je moguć ulazak drugih mikroorganizama koji vode do komplikacija“, kazala je dr Janković.

Šuga je, kako navodi Janković, porodična i kolektivna bolest i prenosi se bliskim kontaktom – spavanjem u istom krevetu, nošenjem iste odjeće…

Inkubacioni period je od tri do šest nedjelja i osoba je zarazna i u tom periodu, što je veoma nezgodno za dalje širenje infekcije, upozorila je Janković.