U Domu zdravlja obilježen Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Obilježavanje prvog decembra – Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, u Domu zdravlja Bar ove godine započelo je Evropskom nedjeljom testiranja na HIV i hepatitise, koje se radilo od 21. do 27. novembra od osam do 20 sati, na Odsjeku za epidemiologiju Higijensko- epidemiološke službe.

Foto: BARInfo

Tema ovogodišnje kampanje u borbi protiv AIDS-a je „Testiraj. Liječi. Zaštiti“, a cilj je, osim povećanja svijesti o korisnosti testiranja i isticanje značaja integrisanog pristupa testiranju.

Od momenta kada je prijavljen prvi slučaj HIV infekcije 1989. godine, pa do kraja 2021. godine, prema podacima Nacionalnog registra za HIV koji vodi Institut za javno zdravlje u Cnoj Gori, registrovan je ukupno 331 slučaj infekcije.

„Institut za javno zdravlje pomno prati epidemiološku situaciju po pitanju HIV infekcije i na osnovu njihovih izvještaja u 2021. godini bilo je 13 novoregistrovanih slučajeva, od kojih je jedan bio u Baru. Po tim podacima, uočava se da je odnos između muškaraca i žena u 2021. godini 7,3 prema jedan i on je uglavnom konstantan. Što se tiče geografske distribucije, ono što je uočljivo je da je najveći broj novoregistrovaih u centralnom dijelu Crne Gore – 44%, dok je na primorju 38%. U ovoj godini prijavljena su četiri smrtna slučaja AIDS-a. Jedan novoregistrovani slučaj HIV-a u ovoj godini je ženskog pola“, kazala je dr sci. med. Ljiljana Jovićević, specijalista epidemiologije.

Dr Jovićević ističe da je najzastupljeniji način prenošenja seksualni kontakt, uglavnom homoseksualni.

Ona je podsjetila da se Evropska nedjelja testiranja sprovodi od 2013. godine, a od 2015. godine je, pored testiranja na HIV, proširena i na Hepatitis B i C.

„Što se tiče zainteresovanosti građana, testiranje je, nakon medisjke promocije, bilo zadovoljavajuće. U ovom periodu javilo se 11 naših sugrađana. Savjetovalište koje u Domu zdravlja postoji od 2007. godine, (osim nedjelje testiranja koja se sprovodi pred prvi decembar) radi ponedjeljkom, utorkom i srijedom. Moguće je bez najave i bez davanje ličnih podataka obaviti testiranje. Pored testiranja, u Savjetovalištu je moguće dobiti informativne materijale, ne samo o HIV-u, već i o drugim polno prenosivim infekcijama. Dostupni smo za bilo koju vrstu savjeta, pomoći, usmjeravanja i nedoumica vezano za HIV i druge polno prenosive infekcije“, zaključila je dr Jovićević.