U planu izgradnja nove bolnice i značajna ulaganja u zdravstveni sistem Bara

Predsjednik Opštine, Dušan Raičević i ministar zdravlja, Dragoslav Šćekić kazali su danas da bi Bar mogao da dobije novu bolnicu ili urgentni blok u blizini Poljoprivredne škole.

Foto: BARInfo

Kako je istakao Raičević, u današnjoj radnoj posjeti iskoristili su prisustvo ministra zdravlja da pokrenu i temu izgradnje nove bolnice ili urgentnog bloka, te inicijalno dobili podršku od Vlade o ideji koja je i koncipirana u samom strateškom planu razvoja opštine Bar.

„Govorimo o inicijativi koja je stara više od tri godine. Još u periodu bivšeg ministra Hrapovića 2019. godine, Opština Bar je uputila inicijativu prema Ministarstvu zdravlja da se razmotri mogućnost da je, u zahvatu DUP-a Topolica – Bjeliši na državnom zemljištu, moguće graditi i objekte obrazovanja, odnosno zdravstva“, objasnio je gradonačelnik.

Riječ je o zemljištu koje se nalazi na površini od preko 10 000 metara kvadratnih zemljišta, a Raičević smatra da to treba da bude i regionalni zdravstveni centar.

„Treba sa resornim ministarstvom razgovarati da li će biti nova bolnica ili urgentni blok, s obzirom da se nalazi bliže centru grada. U svakom slučaju, naša posvećenost tom projektu je stara više godina. Raduje da je ministar Šćekić prihvatio tu našu inicijativu i što ćemo već u narednim danima pokrenuti prve korake koji bi nas, potencijalno, doveli do realizacije ovog značajnog projekta, ne samo za Bar, tu je i opština Ulcinj koja gravitira takođe ka zdravstvenom sistemu barske opštine, ali isto tako i značajnom broju turista koji posjećuju ove dvije opštine u toku ljetnjih mjeseci“, objasnio je Raičević.

Ministar Šćekić je podržao ovu inicijativu i kazao da to ne treba da bude iznenađenje, jer je politika sadašnje Vlade da gradi nove zdravstvene ustanove koje će pružiti kvalitetne zdravstvene usluge.

„Nažalost, poslije 40 godina, do ovog momenta nismo imali priliku da vidimo izgradnju novih zdravstvenih ustanova. Na moje zadovoljstvo, inicijativa je svakako potekla od Opštine Bar i zašto ne bi krenuli u tom pravcu. Mislim da za te stvari treba da ima novca. Vlada je ozbiljno opredjelila budžet za ovu godinu, stavila zdravlje građana i zdravstveni sistem na prvo mjesto, a 400 miliona nisu mala sredstva“, istakao je Šćekić.

Ministar zdravlja je kazao da, dok se ne počne sa izgradnjom nove, treba održavati i unaprijediti rad postojeće bolnice. Šćekić je kazao i da je u toku tender za nabaku magnetne rezonance za Opštu bolnicu u Starom Baru.

Obišao je i Dom zdravlja i najavio još radova u narednom periodu.

„Ozbiljna su ulaganja u svim zdravstvenim ustanovama. Značajno se unaprjeđuje zdravstvena usluga i zaštita. Što se tiče odjeljenja Centra za djecu smetnjama u razvoju, već su obavljene neke rekonstrukcije, a biće ih i ubuduće. U Domu zdravlja završava se tender, ozbiljni radovi će obilježiti naredni period“, poručio je Šćekić.