Uhapšeno preko 800 osoba zbog kršenja mjera, u zatvoru ima dovoljno mjesta

Posljednjih mjesec dana u Crnoj Gori je sve više uhapšenih zbog kršenja mjera koje je donijela Vlada Crne Gore i NKT, u cilju suzbijanja virusa korona, a taj broj je do juče prešao i 800 osoba.

Naime, do juče ujutru su u Crnoj Gori uhapšene 883 osobe zbog kršenja mjera, od čega je najviše u Podgorici, njih 200. Slijedi Bar sa 149 uhapšenih, a potom Nikšić sa 124 osobe koje su prekršile mjere.

Nešto manje je uhapšenih na primorju, u Herceg Novom 81, u Budvi 44, Kotoru 37, Ulcinju 35.

Kako su naveli iz Uprave policije za Dnevne novine, u Danilovgradu je do juče uhapšeno 30 osoba koje su kršile mjere, u Pljevljima 28, Beranama 24, Plavu 22, dok je u Tivtu slobode lišeno 20 lica. Slijede Tuzi sa 17 uhapšenih, koliko ih ima i na Cetinju i u Bijelom Polju.

U rožajskoj opštini 14 osoba je prekrišli mjere NKT, zbog čega su uhapšeni, dok je na Žabljaku njih 11. U Mojkovcu i Kolašinu je uhapšeno po šest osoba, dok je u Šavniku uhapšena jedna osoba.

U Plužinama, Plavu, Andrijevici, Gusinju i Petnjici do juče ujutru nije bilo nijedno hapšenje zbog kršenja mjera NKT.

Problematika smještaja osoba u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija koja krše naredbe Ministarstva zdravlja je, kako su kazali iz UIKS-a, pravovremeno prepoznata od strane Vlade Crne Gore, Ministarstva pravde, Ministarstva zdravlja i same Uprave.

“Naime za navedene potrebe, u kompleksu UIKS-a za određeni broj ovih lica obezbijeđen je smještaj odvojen od smještaja drugih lica lišenih slobode, obezbijeđen je i jedan objekat na lokalitetu izvan kompleksa UIKS-a, a u završnoj fazi je i obezbjeđivanja objekta većeg kapaciteta izvan kompleksa UIKS-a, koji će se koristiti za smještaj ovih lica. Na ovaj korak nadležni su se odlučili u cilju odgovornog djelovanja na preveniranju pojave korona virusa unutar zatvoreničke populacije u UIKS-a, i izvršenja mjere pritvora po pravilima karantina s obzirom da ova lica ne poštuju rješenja o samoizolaciji i druge obaveze i predstavljaju potencijalni rizik da su nosioci virusa Covid-19”, kazali su za Dnevne novine iz UIKS-a.