Za vožnju pod dejstvom alkohola i prekoračenje brzine ići će se u zatvor

Izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja, koji je pripremila Uprava policija, za one koji budu vozili pod dejstvom alkohola, kao i one koji prekorače dozvoljenu brzinu predviđene su osim novčanih i zatvorske kazne. Takođe, ovim dokumentom je utvrđeno da će sve novčane kazne za saobraćajne prekršaje biti veće u odnosu na trenutne, te da se vozačke dozvole neće oduzimati, već će se u sudskom postupku izricati mjere zabrane upravljanja vozilom, a prekršaj ove zabrane će biti najoštrije sankcionisan.

Iz Uprave policije je CdM-u saopšteno da je cilj predlaganja izmjena i dopuna važećeg Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima poboljšanje stanja bezbjednosti saobraćaja kroz oštriju kaznenu politiku za najteže prekršaje i blažu kaznenu politiku za uslovno lakše prekršaje, kao i popunjavanje određenih pravnih praznina u važećem zakonu.

“Jedna od novina predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja jeste da službenici Uprave policije od stupanja na snagu predmetnog zakona neće više fizički oduzimati vozačke dozvole od vozača, već će se u sudskom postupku izricati zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, a prekršaj ove zabrane će biti najoštrije sankcionisan kaznom zatvora i novčanom kaznom”, kazali su u Upravi policije.

Izmjene se odnose i na bicikliste, kao i na pješake.

“Sve novčane kazne biće veće u odnosu na trenutno važeći zakon”, ističu u Upravi policije.

Za CdM otkrivaju i za koje prekršaje će vozači ići u zatvor.

“Zatvorska kazna je propisana za vožnju pod dejstvom alkohola u organizmu u koncentraciji od 2g/kg i većoj, odbijanje alkotestiranja, prekoračenje brzine za 90 km/h i više van naselja, odnosno za 70 km/h i više u naselju, ako na raskrsnici koja je regulisana uređajima za davanje svjetlosnih saobraćajnih znakova vozač prođe taj znak kada je njime zabranjen prolaz (prolazak kroz crveno) najmanje dva puta u 10 minuta, kao i kada vozač upravlja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci”, navode u Upravi policije.

Nacrtom Zakona povećane su sve minimalne kazne od 50 do 200 eura. Osim toga, rigorozne kazne propisane su i za privredna društva koja učine prekršaje prilikom obavljanja tehničkog pregleda vozila.

A neke od kazni predviđene novim zakonom izgledaju ovako.

Od 2.500 do 6.000 eura kazniće se fizičko ili pravno lice koje, između ostalog, proizvodi, održava, stavlja u promet, popravlja ili prepravlja vozila, uređaje, rezervne djelove, opremu za vozila suprotno uslovima neophodnim za bezbjedno učestvovanje vozila u saobraćaju na putevima. Važećim zakonom ova kazna je od 1.500 do 6.000 eura.

Sa 1.000 do 4.000 eura kazniće se lice koje ostavi na putu vozilo koje nije u upotrebi, nanosi ili baca otpatke ili predmete i materije koje mogu ometati ili ugroziti bezbjednost saobraćaja ili zagaditi ili ugroziti okolinu. Ta kazna  važećim zakonom iznosi od 500 do 3.000 eura.

Važećim zakonom propisana je kazna za pravno lice u iznosu od 300 do 2.000 eura koje dozvoli da u saobraćaju na putu učestvuje vozilo za organizovani prevoz djece koje nije obilježeno posebnim znakom. Ta kazna se izmjenama povećava na 500 do 2.500 eura.

Zbog prekoračenja brzine kazna će iznositi od 300 do 1.500 eura. Ona se važećim zakonom kreće od 150 do 1.000 eura.

Ukoliko vozač koristi uređaj, odnosno sredstvo kojim se može otkrivati ili ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, rizikuje da bude kažnjen od 200 do 600 eura. Do sada je ta kazna iznosila od 100 do 400 eura.

Ko baci otpad na putu, ili ostavi vozilo, rizikuje da plati kaznu od 150 do 500 eura, što je znatno veće od “stare” kazne koja iznosi od 80 do 350 eura.

Ukoliko se tokom vožnje koristi mobilni telefon slijedi novčana kazna od 80 do 200 eura.

Iz Uprave policije je CdM-u saopšteno da je tokom prošle godine u saobraćajnim nesrećama u Crnoj Gori poginulo 48 osoba, što predstavlja smanjenje od 23,8 odsto u odnosu na isti uporedni period godinu ranije kada su smrtno stradale 63 osobe.

Pripadnici saobraćajne policije su tokom prethodne godine evidentirali 209.502 prekršaja i podnijeli 21.148 prekršajnih prijava.

“Od čega izdvajamo: nekorišćenje sigurnosnog pojasa – evidentirano u 40.725 slučajeva; prekoračenje brzine za 20 do 30 km/h u naselju i za 40 do 50 km/h van naselja – evidentirano u 11.916 slučajeva; neposjedovanje vozačke dozvole – evidentirano u 8.278 slučajeva; prekoračenje brzine za 30 do 50 km/h u naselju  i za 50 do 70 km/h van naselja – evidentirano u 6.587 slučajeva; upravljanje vozilom bez odgovarajuće kategorije – evidentirano u 6.102 slučaja; vožnja pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 1 do 2g/kg – evidentirano u 3.637 slučajeva”, ističu za CdM.

Uprava policije ima mnogo primjera kada vozači pod dejstvom alkohola sjednu za volan, ne razmišljajući o najtežim posljedicama. Rekorder u ovoj “vožnji” imao je čak 4,80 izmjerenih promila alkohola u krvi.

“Tokom božićnih praznika nikšićka saobraćajna policija zaustavila i alkotestirala vozača pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 4,31 g/kg. To opet nije najveća koncentracija koju su službenici saobraćajne policije evidentirali, jer je u prethodnih nekoliko godina najveća izmjerena koncentracija iznosila 4,85 g/kg, a koja je ustanovljena kod vozača koji je kontrolisan na području opštine Podgorica, a prethodno se dovezao svojim vozilom iz pravca Mojkovca”, ističu za CdM iz Uprave policije.