ZZZCG: Šansu za posao dobiće 500 nezaposlenih

Kroz dva programa: osposobljavanje za samostalan rad i osposobljavanje za rad kod poslodavca, šansu za posao dobiće 500 lica sa evidencije Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Upravni odbor ZZZ, na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavala Ranka Pavićević, odobrio je ukupno 834.000 eura za finansiranje ovih programa. Za učešće u programima iskazano je veliko interesovanje i poslodavaca i nezaposlenih.

Članovi Upravnog odbora prihvatili su predlog nadležne komisije da 78 izvođača realizuje 80 programa za samostalan rad, čime će se omogućiti zapošljavanje 250 lica iz evidencije Zavoda. Program traje šest mjeseci, a namijenjen je licima sa stečenim srednjim stručnim obrazovanjem u trajanju od tri godine i sa stečenim srednjim opštim i stručnim obrazovanjem u trajanju od četiri godine (III i IV nivo obrazovanja), koja nemaju radno iskustvo u nivou obrazovanja. Učešće Zavoda u finansiranju predloženih programa osposobljavanja za samostalan rad iznosi 556.035 eura.

Izborom 55 izvođača za realizaciju 57 programa osposobljavanja za rad kod poslodavca omogućava se zapošljavanje 250 lica iz evidencije Zavoda. Oni će biti osposobljeni za rad na poslovima određenog, konkretnog, radnog mjesta u realnom radnom okruženju. Osposobljavanje traje tri mjeseca. Za tu namjenu Upravni odbor je odobrio 278.017,50 eura.

Učesnici programa imaće klasično zaposlenje na period od tri, odnosno šest mjeseci, s tim što su iskazana očekivanja da poslodavci određeni broj sada nezaposlenih zadrže i po isteku programa.