Autorsko veče Elvedina Nezirovića u Dvorcu kralja Nikole

Književni segment drugog izdanja Zimske scene “Ljetopisa” biće zaokružen u četvrtak, 28. marta autorskom večeri Elvedina Nezirovića, književnika i novinara iz Mostara. Moderator ove književne promocije koja će se održati u Dvorcu kralja Nikole, sa početkom u 20h, biće Edin Smailović. 

Elvedin Nezirović, pisac i novinar rođen je u Mostaru 1976. godine. Školovao se u rodnom gradu, gdje je završio Pedagošku akademiju, Odsjek za bosanski jezik i književnost i Fakultet humanističkih nauka, Odsjek za engleski jezik i književnost.

Do sada je objavio nekoliko knjiga poezije i to: „Propovijedanje bluesa“ („Vrijeme”, Zenica, 2018.), „Zvijer iz hotelske sobe” („Liber”, Beograd, 2009.), „Bezdan“ (Društvo pisaca BiH, podružnica HNK, Mostar, 2002.), roman pod nazivom „Boja zemlje” u izdanju „Lagune” 2016., sabrane priče „Toliko o tome” („Dobra knjiga”, Sarajevo, 2013.) i zbornik tekstova, eseja i kolumni „Deblokada grada” („Centar za kritičko mišljenje” i portal „tačno.net”, Mostar 2018.).

Nezirović je dobitnik više književnih nagrada i priznanja: nagrada Centra za mir i multietničku saradnju Mostar – „Mimar mira”, za ukupan doprinos izgradnji mira, suživota i međunacionalnog povjerenja u poslijeratnom periodu (2017), druga nagrada „Musa Ćazim Ćatić” za najbolju pjesmu (2015), nagrada „Esad Eso Sadiković” za najbolju kratku priču (2013), nagrada izdavačke kuće „Laguna” za najbolju kratku priču (2011) i treća nagrada „Zija Dizdarević” za najbolju kratku priču (2009).

Aktivni je kolumnista portala tacno.net na  kojem redovno analizira aktuelne probleme u kulturi i društvu. Član je Društva pisaca BiH i P.E.N. centra BiH.