Barski ljetopis od 15. jula do 6. avgusta

Barski ljetopis, festival zahvaljujući kojem je grad pod Rumijom tokom ljetnjih mjeseci više od turističkog mjesta, biće održan od 15. jula do 6. avgusta. Kako ističu organizatori, i ove godine tokom tri sedmice publika će uživati u pozorišnim, filmskim, muzičkim, književnim, likovnim segmentima, a biće organizovano i nekoliko pratećih programa.

Koncertom „All stars Jazz Ensamble Montenegro“ koji čine eminentni muzičari ovog žanra iz Crne Gore počeće 34. izdanje Barskog ljetopisa.

Nastup je zakazan za 15. jul u 21 sat, a biće održan na Ljetnoj sceni Doma kulture. Selektor muzičkog programa je Vladimir Maraš.

„Tokom tri sedmice fokus festivala biće na crnogorskim autorima i umjetnicima koji će dobiti priliku da promovišu svoja djela koja su nastala u prethodne dvije godine. Svi programi odvijaće se na scenama i prostorima JP Kulturnog centra Bar, uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera u borbi protiv virusa korona. To što će se u okviru festivala predstaviti isključivo autori, predstave i muzičari iz Crne Gore, neće uticati na kvalitet Barskog ljetopisa. Naprotiv. Imamo kvalitetne umjetnike koji su prepoznati širom svijeta, pa je ovo prilika da svoj rad predstave i na našem festivalu“, navode organizatori.

Zbog ograničenog budžeta ove godine će festival trajati samo tri sedmice.

Kako je kazala producentkinja Barskog ljetopisa Milena Charan, tokom tri sedmice ljubitelji pozorišta imaće priliku da odgledaju nekoliko predstava, kao što su „Don Kihot“ u režiji jednog od najuglednijih reditelja regiona Andraša Urbana, koja je rađena u korpodukciji Barskog ljetopisa i Gradskog pozorišta Podgorica.

Biće izvedena i predstava „Kozocid“ autorski projekat Vide Ognejnović nastale u produkciji Gradskog pozorišta Podgorica. Selektor programa je Milija Šćepanović.

On je zadužen i za filmski program koji se realizuje u saradnji sa institucijama kulture među kojima su Crnogorska kinoteka, Filmski centar Crne Gore i Fakultet dramskih umjetnosti sa Cetinja.

Akadamski slikar Dragan Karadžić, predstaviće svoje radove u okviru likovnog segmenta čiji je selektor Milun Lutovac.

Romani Ognjena Spahića – “Pod Oba sunca”, Jasenka Lalović – “Kastigulja” i Aleksandra Radunovića Popaja “Drame – porodični ciklus”, biće predstavljeni u okviru književnog programa za koji je zadužen Stefan Bošković.

„Poseban segment Barskog ljetopisa čini program BARS posvećen autorima iz Bara. Ovim segmentom upravlja publicista Željko Milović, a ove godine biće predstaveljena četiri autora“ dodala je Charan.

Festival se odžava uz podršku Opštine Bar i TO Bar.