Barski ljetopis počinje 15.jula

Festival „Barski ljetopis“ biće otvoren 15. jula mini koncertom Janka Nilovića, svjetski poznatog kompozitora, pijaniste i muzičkog producenta, porijeklom iz Livara, sela pored Bara. Nakon njega, nastupiće bend „All Stars Jazz Ensemble Montenegro“, saopšteno je na konferenciji za novinare u Dvorcu kralja Nikole.

Publika će, kako su najavili organizator i selektori, tokom tri sedmice uživati u zanimljivim programima koji će se odvijati na više lokacija.

– Iako se održava u veoma izazovnim uslovima, koji podrazumijevaju finansijska ograničenja i uslove proistekle iz primjene aktuelenih epidemioloških mjera, tokom tri nedjelje, od 15. jula do 6. avgusta, imaćemo prilike da uživamo u šest programskih segmenata – pozorišnom, muzičkom, filmskom, književnom, likovnom i programu bARS, ili u ukupono 24 programa – kazala je producentkinja festivala Milena Charan.

Fokus festivala, prema njenim riječima, biće na crnogorskim autorima i umjetnicima koji će dobiti priliku da promovišu svoja djela nastala u prethodne dvije godine.

– Bićemo u prilici da čujemo i vidimo kvalitetne umjetnike koji su priznati širom svijeta. Svaki dio programa pažljivo je biran, što nam je omogućilo dvije ekskluzive, pa se nadamo da će svi Barani, ali i gosti grada koji vole umjetnost, uživati u ovogodišnjem programu – istakla je ona.

Publicista Željko Milović pripremio je program bARS, koji je posvećen autorima iz Bara, a nazvan je po časopisu za kulturu koji je krajem devedesetih izlazio u Baru. Ovaj segment 16. jula otvoriće promocija treće knjige iz ciklusa „Barske priče“, novinara, publiciste i književnika Milana Vujovića. Drugo veče bARS-a (23. jul) planirano je za promociju knjige „Priče sa zapadne strane“ Sava Markoča. Treće večeri (30. jul) biće promovisan roman „Zlatana – posljednji čuvar ognjišta“, o tradicionalnom životu žene na selu i moralnim normama nekadašnjeg vremena Ranka Vujačića. Posljednje književno veče bARSa, kako je najavio Milović, biće održano 6. avgusta a riječ o omažu Zoranu Gojiću, barskom hroničaru i pripovjedaču, koji je nedavno preminuo. Biće promovisana Gojićeva knjiga „Podrumijske priče“, a govoriće njegovi saradnici i prijatelji.

Izložba fotografija „Bar. Ljudi.“ na gradskom korzou nastaviće niz aktivnosti na očuvanju i promociji kulturno-umjetničkog nasljeđa barske opštine, a zakazana je za 1. avgust. Postavku potpisuju NVO Mediteran Multimedia i Media Pro – Foto studio „Petović“, a autor izložbe biće Željko Milović.

Tokom tri sedmice ljubitelji pozorišta imaće priliku da odgledaju pet predstava, a selektor programa je Milija Šćepanović. Predstave će biti izvođene na Ljetnoj sceni Doma kulture i rekonstruisanoj sceni Stari grad Bar. Program će 18. jula početi izvođenjem predstave „Don Kihot“, u režiji Andraša Urbana. U pitanju je koprodukcija Barskog ljetopisa i Gradskog pozorišta Podgorice iz 2019. godine. Za 21. jul zakazano je igranje autorskog projekta Vide Ognjenović „Kozocid“. Festival internacionalnog alternativnog teatra 1. jula odigraće najnoviju predstavu „U amanet“, u režiji Tamare Vujošević-Mandić, a dan kasnije publika će moći da pogleda predstavu „Ana Karenjina“. Riječ je o koprodukciji dramskog studija „Prazan prostor“ i Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja. Predstava „Đakonda“, u režiji i adaptaciji Dušanke Belade i produkciji CNP-a, biće odigrana 4. avgusta.

– Posebno nas raduje činjenica saradnje sa projektima nezavisnog teatra na Ljetopisu, kao festival koji je prepoznao potrebu da da prostor projektima koji donose drugačiju energiju i na drugačiji način percepiraju osnovu društva – čovjeka – kazao je Šćepanović.

On je dodao da će festival obilježiti i filmske projekcije, u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore, Crnogorskom kinotekom i Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja.

– Imaćemo i specijalne goste na projekcijama – rekao je Šćepanović.

Studenski filmovi biće prikazani 19. jula, 26. jula predstaviće se Filmski centar Crne Gore sa pet kratkometražnih filmova, dok je posljednji dan jula rezervisan za Crnogorsku kinoteku i projekciju filma „Dan četrnaesti“ Zdravka Velimirovića.

Što se tiče likovnog programa, selektor Milun Lutovac najavio je da će akademski slikar Dragan Karadžić predstaviti svoje radove na izložbi pod naslovom „Skrovišta bića“.

– Pokušaćemo da njegov bogati likovni opus sažmemo kroz 70 radova – kazao je Lutovac.

Selektor književnog programa je Stefan Bošković, koji je najavio četiri promocije „veoma zanimljive, potpuno različitih poetskih iskaza.“

– U pitanju su posljednji romani Ognjena Spahića (27. jul) i Jasenke Lalović (20. jul), te roman mladog barskog pisca Vladimira Vujovića (24. jul) i prva knjiga vrlo lucidnih drama koje su već imale svoju pozorišnu izvedbu dramaturga Aleksandra Radunovića Popaja (3. avgust). Nije teško naći značajne knjige objavljene u jednoj godini, ali nije lako uvrstiti ih sve u program, ukoliko vodite računa o publici, o stepenu zanimljivosti promocije, o žanrovskoj raznovrsnosti, kao i o književnim kriterijima. Nekad publika dozove željenog pisca, nekad vi morate da uputite publiku na zanimljivu knjigu ili dobrog pisca. Čini mi se da će publika zaista imati šta da čuje – rekao je Bošković.

Festival se odžava u produkciji Kulturnog centra Bar, uz podršku Opštine Bar i TO Bar.

Selektor muzičkog programa Vladimir Maraš najavio je šest koncerata na Barskom ljetopisu.

– Sa zabrinjavajuće malim budžetom i kraćim vremenskim okvirom, ovogodišnji Ljetopis će, što se muzike tiče, imati šest značajnih programa – dva velika i ekskluzivna koncerta, tri koncerta manjeg formata i jedno muzičko-književno veče – kazao je Maraš.

Pored nastupa Janka Nilovića i benda „All Stars Jazz Ensemble Montenegro“, muzički segment obilježiće i veče koje će biti posvećeno Kseniji Cicvarić (22. jul), dok će koncerte održati još i Duo Classico (25. jul), Emilija Minić (28. jul) i Bassonegro (29. jul). Na zatvaranju Barskog ljetopisa, 5. avgusta, nastupiće „All Stars String Ensemble Montenegro“.