Barski ljetopis: Večeras promocija monografije Muhaema Muratovića

Književnom promocijom monografije „Pola vijeka stvaralaštva Muharema Muratovića“ večeras se nastavlja bARS program ovogodišnjeg Ljetopisa.

Foto: Feral Bar

Na platou ispred Dvorca kralja Nikole, urednički tim monografije koji čine Radomir Petrić i Sabrija Vulić predstaviće projekat koji obuhvata izradu monografije posvećene uglednom crnogorskom slikaru rodom iz Mrkojevića i njegovom vrijednom jubileju od značaja za savremenu crnogorsku likovnu scenu.

Program koji počinje u 21:00 moderiraće Maja Tomović, a pored uredničkog tima na promociji će govoriti Muharem Muratović i Željko Milović, selektor bARS-a.

U monografiji su, na preko 160 stranica obuhvaćene sve faze Muratovićevog stvaralaštva, o kojem je stručni sud dao uvaženi crnogorski likovni stvaralac i kritičar Slobodan Slovinić u eseju „Genius Loci”.

Predstavljeno je preko 110 reprodukcija najbitnijih Muratovićevih likovnih ostvarenja, njegove najvažnije izložbe kroz kritike eminentnih istoričara umjetnosti Crne Gore i regiona, kao i umjetnikove pjesme i razmišljanja o aspektima koji su ga oformirali kao stvaraoca.

Projekat je podržao Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore na svom godišnjem konkursu.

Radomir Petrić je novinar i urednik portala Feral.bar. Izvršni je direktor NVU Sua Sponte, dugogodišnji  saradnik više domaćih i regionalnih medija.

Sabrija Vulić, urednik je II programa TVCG i predsjednik Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore. Pokretač je lista “Glas Mrkojevića” i dugogodišnji saradnik brojnih medija iz Crne Gore i regiona.