Collegium Musicum u čast Darinke Matić Marović u srijedu pred barskom publikom

Beogradski akademski hor „Collegium musicum“, pod dirigentskom palicom Dragane Jovanović, nastupiće u srijedu, 17. avgusta na Ljetnjoj pozornici Doma kulture, sa početkom u 21h.

Foto: BARInfo

Barskoj publici će se predstaviti projektom „Tragovi iz sazvežđa Regula“ kojim odaju počast svom osnivaču i dirigentu, mentoru i prijatelju, profesorki Darinki Matić Marović. Na programu koncerta su kompozicije koje je Matić Marović najviše voljela i izvodila. Darinka Matić Marović bila je prva žena dirigent, prva žena dekan na Fakultetu umetnosti u Beogradu i prva žena rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Koncert jednog od najemnintnijih horova u Srbiji, sa tradicijom dugom više od 50 godina, realizuje se u okviru muzičkog programa 35. Barskog ljetopisa, a u saradnji sa Međunarodnim festivalom KotorArt.

Foto: BARInfo

Akademski hor „Collegium musicum“ osnovan je 1971. godine na inicijativu profesora Vojislava Ilića i čine ga studentkinje Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu, a od tada do danas njih oko 500 bile su članice ovog ansambla. Hor je do sada održao više od 3000 koncerata šriom Srbije i svijeta i učestvovao je u realizaciji mnogih važnih kulturnih događaja u zemlji i regionu, kao i u projektima izvođenja većeg broja vokalno-instrumentalnih djela sarađujući sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Beogradskim gudačkim orkestrom Dušan Skovran, Niškim simfonijskim orkestrom, Crnogorskim simfonijskim orkestrom itd.

Repertoar hora obuhvata djela kompozitora različitih stilskih epoha, od rane muzike do savremenog muzičkog stvaralaštva, a visok profesionalni nivo i kreativnost ovog ansambla inspirisala je mnoge kompozitore da mu posvete svoja djela.

Ulaz na koncert u okviru Barskog ljetopisa je slobodan.