Crnogorska premijera filma Milije Šćepanovića u Velikoj sali CNP

U okviru filmskog programa Mjeseca evropskog filma, sinoć su premijerno u Podgorici prikazani kratkometražni filmovi crnogorskih autora i autorki, među kojima je posebnu pažnju privuklo “Orlovsko gnijezdo” barskog režisera Milije Šćepanovića.

Nakon prikazivanja filmova u punoj Velikoj sali Crnogorskog narodnog pozorišta, o kratkom filmu su sa publikom razgovarali Milija Šćepanović, producentkinja Ana Janković i direktor fotografije filma Ivan Čojbašić. Razgovor je moderirala Gana Čomagić.

Foto: BARInfo

“Poseban trenutak svakog filmskog reditelja je kada može da prikaže film u zemlji u kojoj je stvaran. Bilo mi je zadovoljstvo što je tu bila cijela ekipa i što su svi imali priliku da konačno vide ono na čemu su predano radili, s obzirom da je sam proces proizvodnje filma bio jako dugačak i mukotrpan. Puno mi je srce zbog pune sale. Imao sam priliku da gledam film na nekim drugim festivalima u inostranstvu, ali najljepše je pogledati film kod kuće”, Šćepanović je istakao utiske povodom crnogorske premijere filma.

Foto: BARInfo

“U pitanju je polu-autobiografski film koji se tiče mene i moje generacije milenijalaca, posljednje analogne generacije. Koncept je bio da se radnja smjesti u jedan dan u teškom vremenu kada se raspada jedna zemlja – takozvana ‘treća Jugoslavija’. Nama koji smo u tom vremenu odrastali to nije bilo važno, niti smo bili svjesni toga. Napolju je bio rat, a nama su samo bili važni filmovi i zaljubljivanje”, rekao je Šćepanović.

Mjesec evropskog filma je inicijativa Evropske filmske akademije koja je podržana kroz program Kreativna Evropa MEDIA. Organizatori događaja u Crnoj Gori su NVO Podgorica film festival i producentska kuća Atomic Production & Rental u partnerstvu sa Filmskim centrom Crne Gore.

Ljubitelji filmske umjetnosti u Baru biće u prilici da 8. decembra od 18 časova pogledaju film svog sugrađanina Milije Šćepanovića.