Dinamičan ponedjeljak na Barskom ljetopisu

Dvadeset drugi julski dan na „Barskom ljetopisu“ imao je mnogo toga da ponudi kako najmlađim, tako i onim starijim posjetiocima.

Foto: Studio Petović

U sklopu pratećeg programa djeca su i ovog ponedjeljka imala prilike da učestvuju u likovnoj radionici na gradskom šetalištu, dok se u Starom Baru, u crkvi Svete Venerande sa početkom u 21 čas, izložbom radova polaznika, svečano završila druga po redu ljetnja škola grafike pod vođstvom akademske grafičarke Nataše Drešić.

Ova crnogorska umjetnica je na otvaranju poželjela da škola postane tradicija i da se u predivnom starogradskom ambijentu druži sa polaznicima svake sljedeće godine.

„Dvije sedmice rada je iza nas i nadam se da se vidi po radovima da smo bili uspješni. Grupa je bila mješovita, imali smo učesnike od 7 do 60 godina tako da je bilo zaista interesantno. Predivan je ambijent za rad, Stari grad definitivno treba valorizovati na ovaj način, a ja se nadam da ćemo saradnju nastaviti“, rekla je Drešićeva.

Na izložbi su se mogla vidjeti 44 grafička lista u tehnici visoke štampe – linoreza. Grupa polaznika brojala je dvadeset tri člana, a neki su učesnici i prošlogodišnje škole, a Drešićeva kaže da već sada može prepoznati među nekima od njih svoje buduće kolege. Ova rođena Baranka trenutno je na magistarskim studijama u Sloveniji, a izložbu njenih grafika možemo očekivati tokom sljedeće godine.

Foto: Studio Petović

Trideset minuta kasnije, na drugom kraju grada pod Rumijom, u Dvorcu kralja Nikole, ljubiteljima pisane riječi predstavila se Katarina Sarić. Ova Budvanka pripada srednjoj generaciji crnogorskih pjesnikinja, a svoj žanr izražavanja kategoriše kao socijalno angažovanu prozu i poeziju. Barskoj publici predstavila je knjigu ,,SvejAdno mi je i ostale dijagnoze socijale“ društveno angažovane poezije, prevashodno narativne, s dramskim elementima, namijenjene za performanse i scenu. U potpuno spontanom razgovoru sa moderatorkom dr Marijom Krivokapić, Sarićeva je otkrivala motive koji je inspirišu. U srži svega, kako kaže, stoji žena.

„Inspiraciju crpim iz antičkih mitova, iz našeg primorskog mentaliteta, iz ljutoga krša, iz žene koja je onda bila ratnica i nosila je i pušku i suknju, i bebu u povoju. Uopšte ne zastupam neku savremenu feminističku liniju, nego upravo na jedan eklektički način pokušavam da povežem i ono najbolje što je bilo iz naše tradicije, taj krš koji je neizostavan koji mi je vječna inspiracija i snaga crnogorske žene, i taj put emancipacije kojim je krenula, čini mi se u pogrešnom smjeru. Tu ima i parodije i svega pomalo“, kazala je Sarićeva koja već priprema sljedeći rukopis. Iz njenog pera, kako kaže, očekuje nas vrlo interesantan putopis iz Indije koji je pisala kao antihomofobičnu priču.

U isto vrijeme ljubitelji pozorišta na Ljetnjoj sceni Doma kulture uživali su u drugoj reprizi ovogodišnje pozorišne produkcije festivala „Barski ljetopis“, predstavi „Don Kihot“ u režiji Andraša Urbana čije nas igranje očekuje ponovo 10. avgusta.