Dječija predstava “Simfonija u F duru iliti mala lekcija protiv šunda”

Dječija predstava “Simfonija u F duru iliti mala lekcija protiv šunda”, po tekstu i u režiji Cvetana Aničića, biće odigrana u četvrtak, 8. avgusta na platou ispred Dvorca kralja Nikole. Predstava počinje u 21:30h, a ulaz je slobodan.

Predstava „Simfonija u F duru, iliti mala lekcija protiv šunda“ nastala je kao autorski rad Cvetina Aničića, diplomiranog pozorišnog umjetnika. Premijera predstave je izvedena 04. decembra 2018. godine na festivalu monodrame za djecu u organizaciji Zmajevih dečjih igara u Novom Sadu i osvojila prvo mjesto kao najbolja predstava.

Priču o značenju klasične muzike tokom odrastanja djeteta govori nam na komičan i djeci prihvatljiv način čuveni kompozitor Dominiko Đuzepe Skarlati. Kroz svoju životnu priču i o nastanku njegove čuvene „mačije fuge“ otkrivamo blagodati zvukova klasične muzike.

Skarlati nas upoznaje sa ostalim poznatim kompozitorima koji su ovjekovječili svijet muzike… Saznajemo dosta o Mocartu, Bahu, Betovenu, Hendlu, Vivaldiju… Pored kompozitora Skarlati nas vodi kroz značaj muzike, opere, baleta… I tako nas priprema u borbu protiv komšije koji sluša „savremen“ šund, odnosno muziku, iliti zvuke koji se danas, nažalost, plasiraju mladima…

Klasična muzika može biti jedno predivno iskustvo. Sa raznovrsnim raspoloženjima i tonovima koje nosi, nudi ogroman spektar korisnih stvari, a naročito može imati moć da poboljša vaše zdravlje. U današnje vrijeme, kada imate vrlo lak pristup ovoj vrsti muzike preko raznoraznih aplikacija, uživanje u klasičnoj muzici je lakše nego ikad. Pa tako, nađite aplikaciju koja vam se dopada, preuzmite je, i započnite i završite svoj dan sa zvucima Mocarta, Vivaldija, Betovena ili Baha. Život će vam se poboljšati u velikoj mjeri, u to nema sumnje.