Dom kulture Bar: Izuzetan koncert elitnih folklornih ansambala

U sali Doma kulture “Vladimir Popović Španac” JU Kulturni centar Bar večeras su se prolamali aplauzi oduševljene publike koja je uživala u nastupima elitnih crnogorskih folklornih ansambala.

Foto: Feral Bar

Pod imenom “Crna Gora je naš dom”, ovaj koncert je predstavio ljepotu foklora iz svih krajeva države, koji su na sceni poletno izveli mladi igrači iz pet naših gradova.

Program je otvorio predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević koji je pohvalio trud folklornih entuzijasta i istakao značaj ovakvih manifestacija, nakon čega su na pozornicu izašli igrači KUD Jedinstvo Bar koji su izveli “Vrsutu”.

Sljedeći nastup obilježile su bošnjačke igre i pjesme iz okoline Rožaja u koreografiji pokojnog Ibiša Kujevića, koje su nadahnuto izveli djevojke i mladići iz podgoričkog AKUD “Mirko Srzentič”.

Članovi ansambla KUD “Njegoš” sa Cetinja za splet igara iz Crne Gore dobili su aplauze i povike oduševljenja još tokom izvođenja,

Foto: Feral Bar

Atmosferu su podigli igrači KUD “Ramadan Šarkić” iz Tuzi koji su izveli Igre sa Prokletija u koreografiji Mirsada Ademovića, nakon kojih su mladi članovi i članice FA “Zahumlje” iz Nikšića predstavili splet “Crnogorski oro” u koreografiji prof, dr Vlada Šoća.

Prikazan je i kratki film o dječijim kampovima folklora koje dvije godine zaredom u Sutomoru organizuje Edukativno kulturno udruženje “Luča” iz Podgorice uz podršku Opštine Bar, u cilju očuvanja tradicije i folklornih igara sa prostora Crne Gore i regiona.

Foto: Feral Bar

Koreograf Mirsad Ademović, direktor dječijeg kampa folklora, nakon projekcije filma zahvalio je Opštini Bar na kontinuiranoj podršci i saradnji koja bi naredne godine trebalo da kulminira organizacijom velikog međunarodnog festivala folklora upravo u Baru.

Ademović je potom uručio zahvalnice za doprinos razvoju folklora Ognjenu Vučeviću, umjetničkom rukovodiocui KUD Jedinstvo, Drašku Pejoviću, direktoru KUD “Njegoš”, Eminu Hadžiju, direktoru KUD “Ramadan Šarkić”, Jovani Kisić iz AKUD “Mirko Srzentić”, Radivoju Mušoviću iz FA JU Zahumlje.

Zahvalnice su uručene i Danijeli RadovanovićMomčilu Martinoviću i Dušanu Raičeviću, koji je dobio i poseban poklon od djece polaznika kampa-majicu sa potpisima i porukama.

U samom finalu koncerta, učesnici su zajedno izveli splet igara iz Crne Gore, za koji su dobili stojeće ovacije.

 

Program je vodila Maja Tomović.

Organizatori ovog izuzetnog koncerta , koji bi bez iole sumnje trebao biti ponovljen u Baru prvom pogodnom prilikom, bili su KUD Jedinstvo i “Luča” uz podršku Opštine Bar, Kulturnog centra Bar i TO Bar.