Ekipe OŠ „Jugoslavija“ iz Bara osvojile prvo i drugo mjesto na konkursu Ljepota kristala 2020

Zavod za metrologiju i Hrvatska udruga kristalografa proglasili su pobjednike nagradnog konkursa „Ljepota kristala 2020“ na kojem je učestvovalo preko 400 učenika, odnosno 138 ekipa, iz 43 osnovne i srednje škole iz Podgorice, Danilovgrada, Nikšića, Žabljaka, Kolašina, Berana, Bijelog Polja, Plava, Cetinja, Kotora, Bara i Ulcinja.

“Cilj takmičenja bio je da učenici prošire teorijska i praktična znanja iz hemije, upoznaju se sa osnovnim tehnikama laboratorijskog rada i metodologijom naučnog istraživanja”, saopšteno je iz Zavoda.

Takmičenje je bilo namjenjeno učenicima VII, VIII i IX razreda osnovnih škola, kao i učenicima svih razreda srednjih škola i organizovalo se u dvije osnovne kategorije: rast kristala neorganske i organske soli, kao i u posebnoj kategoriji za srednje škole – sinteza i kristalizacija dvojne soli.

“Ekipama OŠ „Jugoslavija“ iz Bara pripalo je prvo i drugo mjesto u kategoriji rast kristala neorganske soli, dok je treće mjesto osvojila ekipa OŠ „Dušan Obradović“ sa Žabljaka”, navodi se u saopštenju.

Prvo mjesto u kategoriji rast kristala organske soli osvojila je ekipa OŠ „Maksim Gorki“ iz Podgorice, drugo OŠ „Vuk Karadžić“ iz Berana, dok je trećeplasirana ekipa OŠ „Radomir Mitrović“, takođe iz Berana.