Izložba Crna Gora u djelima Petra Lubarde

Ove godine Zavičajni muzej Bar obilježava veliki jubilej 60 godina postojanja i rada.

Muzej je osnovan 4. decembra 1959. godine  a od 1960. smješten je u Dvorcu kralja Nikole. Od 1976. godine nalazi se u sastavu Kulturnog centra Bar. Barski muzej pripada tipu kompleksnih muzeja koji sa svoja četiri odjeljenja i konzervatorskom službom obavlja muzejsku  djelatnost na području opštine Bar koja obuhvata: istraživanje, proučavanje, obradu i dokumentaciju, prikupljanje, čuvanje, zaštitu i prezentaciju pokretnih kulturnih dobara značajnih za istoriju, kulturu, umjetnost i nauku. Muzejski matrijal u barskom muzeju je sistematizovan i čuva se  u okviru arehološke, istorijske, istorijsko-umjetničke i etnološke zbirke. Nazjnačajniji  muzejski predmeti iz zbirki prezentovani su u stalnim izložbenim postavkama muzeja.

U okviru obilježavanja jubileja 60-godišnjice postojanja i rada Zavičajni muzej u srijedu 11. decembra 2019. godine, u 19 časova organizuje otvaranje izložbe velikana crnogorske i jugoslovenske umjetnosti Petra Lubarde, pod nazivom Crna Gora u djelima Petra Lubarde. Na izložbi će biti predstavljeno  16 slika čiji je osnovni inspirativni motiv kako i  sam naziv kaže Crna Gora. Izložbu priređujemo u saradnji sa Narodnim muzejem Crne Gore,  a njeni autori su istoričari umjetnosti Vladislav Kasalica, muzejski savjetnik, rukovodilac Zavičajnog muzeja Bar  i dr Anastazija Miranović,  direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, koja  će otvoriti izložbu. Većina djela koja će biti predstavljena na izložbi pripadaju umjetnčikom fondu Narodnog muzeja Crne Gore. Izuzev njih biće izložene i Lubardine slike iz JU Muzeji i galerije Podgorice kao i jedna slika iz JU Muzeji i galerije Nikšić.

Iste večeri posjetioci će biti u prilici da odgledaju  video prezentaciju gdje će biti predstavljen Zavičajni  muzej kroz izabrane fotografije, koju prati štampani prospekt sa  kratkim istorijatom muzeja.

U oviru izložbe biće prikazana   video projekcija o stvaralaštvu Petra Lubarde i predstaviće se modne   kreacije iz kolekcije “Između dana i noći”  inspirisne Lubardinim slikama, čija je autorka  Anastazija Miranović.