IZLOŽBOM BRATISLAVA MEDOJEVIĆA POČINJE LIKOVNI PROGRAM

Likovni program treće Zimske scene „Barskog ljetopisa“ započeće otvaranjem izložbe „Psihodinamika portreta“ akademskog slikara Bratislava Medojevića, u četvrtak 13. februara u Dvorcu kralja Nikole, sa početkom u 20h.

Bratislav-Bato Medojević rođen je u Bijelom Polju. Završio je Pedagošku akademiju – likovni odsjek u Nikšiću, a potom studije na Likovnoj akademiji u Sarajevu, 1986. Član ULUS-a je od 1987. Prvi put izlaže na kolektivnoj izložbi mladih slikara Titograda 1984. U Narodnom pozorištu u Subotici radi kao scenograf 1986/87. Potom, radi na istim poslovima u TVCG. Školske 1992/93. radno je angažovan na Cetinju u Srednjoj umjetničkoj školi „Petar Lubarda“na predmetima: crtanje, slikanje, grafika, teorija forme, istorija umjetnosti. Od 1993. ima status slobodnog umjetnika. Medojević je prepoznatljiv po likovnoj tehnici čiji je tvorac –terraapretura u kojoj realizuje svoj jedinstveni ciklus radova.

Dr AnastazijaMiranović, selektorka likovnog programa „Barskog ljetopisa“ u osvrtu na umjetnikovu „Psihodinamiku portreta“ kazala je da Medojević hvata stanja i mijene ljudskog i karaktera prirode, one u nama i oko nas. Na tim licima, portretima, nerijetko postoje samo oči, nosevi ili usta. Izgužvana lica izbrazdana ožiljcima, prutevima u kojima se vide Platije, dok u mreži kubističkih faseta pronalazi bankovne identifikacione kartice koje nas određuju, kontrolišu u svijetu potrošačkih, konzumerističkih vrijednosti.

Pod sloganom „Četvrtkom u Baru“, do kraja Zimske scene, likovna publika će biti u prilici da pogleda još dvije izložbe – jednu samostalnu i jednu kolektivnu internacionalnu.

Shodno ustaljenoj praksi, sve informacije o programima i aktuelnostima trećeg izdanja Zimske scene „Barskog ljetopisa“ publici su dostupne putem medija, na društvenim mrežama i posredstvom sajta www.barskiljetopis.me.