Klavirski duo Muratagić nastupio na Zimskoj sceni „Ljetopisa“

Bar, 07.decembar 2018. godine – Klavirski duo Muratagić svojim nastupom, 06. decembra u Dvorcu kralja Nikole, započeo je decembarski repertoar ovogodišnjeg izdanja Zimske scene „Barskog ljetopisa“.Tom prilikom, publika je uživala u raznovrsnom repertoaru Foreovih, Pjacolinih, Pouelencovih kompozicija koje su interpretirale sestre bliznakinje Ana Muratagić Barbul i Ida Muratagić.

Klavirski duo Muratagić osnovan je 1998. godine, a tokom dvodecenijskog trajanja ostvarile su brojne zapažene nastupe u zemlji ali i u Hrvatskoj, Albaniji, Italiji, Sloveniji, Turskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Uspjeh i dugogodišnji opstanak na muzičkoj sceni proizvod su predanog rada i truda, ali i činjenice da se tokom zajedničkih nastupa osjećaju najbolje.

„S obzirom na to da smo sestre bliznakinje prirodno je da smo zajedno na sceni pa smo se upravo zbog toga i posvetile sviranju u duu“, kazala je Ana Muratagić Barbul.

Ona je istakla da repertoar kojim se predstavljaju publici uglavnom biraju shodno raspoloženju u datom momentu ali da je on uvijek sveobuhvatan, od baroka do savremene muzike. Pored ovog repertoara, specijalno za potrebe dua djela su napisali i eminentni kompozitori sa ovih prostora poput SenadaGačevića, Aleksandra Perunovića, Vladimira Maraša, Sanje Drakulić, Dimitrija Golemovića i BurhanaČulića.

Mladim pijanistkinjama svaki nastup je jako bitan ali sa ponosom izdvajaju nastup u KIC-u „Budo Tomović“ kojim su, u junu ove godine, obilježile dvadeset godina karijere. Kako kažu, iako trenutno nemaju jasno definisanih planova u pogledu nastupa, želja im je da nastave svirati zajedno.

Ana Muratagić Barbul, koja obavlja i dužnost pomoćnika direktora Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“ vjeruje da se kultura u Crnoj Gori promoviše dovoljno, ali da uvijek može više.

„Smatram da svako ko želi da se bavi ovim, ili bilo kojim umjetničkim poslom, u Crnoj Gori ima prostora za to. Samo su potrebni veliki rad, trud i volja“, dodala je ona.

Program Zimske scene „Ljetopis“ nastavlja se 13. decembra kada će, u sali Doma kulture, biti odigrana predstava „Tre sorelle“ u produkciji Fakulteta dramskih umjetnosti i Centra za kulturu Tivat. Radi se o novoj verziji starog teksta Stevana Koprivice koju je ovog puta režirao Zoran Rakočević. U predstavi igraju Marija ĐurićJelena ĐukićMarija LabudovićMak ČengićVule Marković i Pavle Popović.