Koncertom džez ansambla na ljetnjoj pozornici otvoren festival „Barski ljetopis“

Multimedijalni festival, 34. Barski ljetopis počeo je izvanrednim koncertom „All Stars Jazz Ensemble Montenegro“, kojeg čine renomirani crnogorski umjetnici, uz nekoliko gostiju iz Srbije, premijerno okupljenim za tu priliku. Specijalni gost bio je svjetski poznati pijanista i kompozitor Janko Nilović, porijeklom iz Bara.

Tokom tronedjeljnog trajanja festivala, prilagođenog zdravstvenoj situaciji, publika će biti u prilici da uživa u ostvarenjima pretežno crnogorskih umjetnika, nastalih u posljednje dvije godine. Ovogodišnji „Barski ljetopis“ obilježiće, poput i koncerta na otvaranju, više premijera i stvaralaštvo istaknutih crnogorskih autora.

RAZLIČITE ENERGIJE

Selektor muzičkog programa Vladimir Maraš istakao je da Crna Gora ima dovoljan broj istaknutih džez umjetnika koji su rasuti i nikada nijesu nastupali zajedno.

– Pokušao sam da okupim reprezentativnu grupu umjetnika, uz goste iz Srbije, koji su se prvi put našli zajedno na sceni, i to jeste ekskluzivitet, koji je, nadam se, oduševio publiku – kazao je Maraš.

Ocijenio je da je ovogodišnji Ljetopis jedna vrsta koincidiranja zajedničkih energija, počev od uprave festivala, njihove dobre volje i želje da ova godina bude drugačija, jer su i okolnosti življenja upravo takve – nove i različite u odnosu na redovne.

– Dakle, nema viška novca, ali ima viška energije i ljubavi prema dobroj muzici. Ovo je i pokušaj da džez, koji nikada nije bio popularniji u Crnoj Gori, samo nije dovoljno vidljiv jer su posljednjih decenija mediji promovisali jeftinu zabavu, zaživi još više i da dobije značajno mjesto na mapi interesovanja široke publike – kazao je Maraš, koji je u vezi sa ovim segmentom „Ljetopisa“ obećao „simbiozu umjetničke muzike – džez, klasične, filmske, simfonijske, ali i i izvođenje operskih arija“.

– Jedno veče biće posvećeno prvoj dami crnogorske izvorne pjesme, Kseniji Cicvarić – najavio je Maraš.

Posebnu draž koncertu i dodatni muzički ugođaj priredio je Janko Nilović, svjetski poznati kompozitor džez, soul, pop, fank muzike, ali i pijanista, porijeklom iz barskog sela Livari. Ekskluzivitet je dala i činjenica da je po prvi put nastupao u Crnoj Gori i Baru. Kada je prije nekoliko godina posjetio Livare, rodno mjesto svog oca, to je za Nilovića bio posebno emotivan događaj, zbog čega je veoma rado došao u Bar i na „Barski ljetopis“. Sa 16 godina počeo je da svira džez sa poznatim starijim umjetnicima, a sa pet godina je često slušao svog oca dok svira gusle. Sve to je odredilo njegov umjetnički put.

U razgovoru za Radio Bar i Bar info kazao je da veoma voli muziku, svaku dobru i kvalitetnu.

– Ne mora to da bude džez i klasika, jer i u tim žanrovima ima loših ostvarenja i loših muzičara – istakao je Nilović, čija je jedna kompozicija nagrađena i prestižnom Gremi nagradom.

Komponovao je za film, pozorište, reklame, a nedavno je završio mjuzikl za Brodvej i soul impresije posvećene svim afro-američkim muzičarima. Želi da komponuje, odnosno muzički obradi i Njegoševe stihove, koji su, kaže, za njega posebno inspirativni.

– U stvaranju sam perfekcionista, poput reditelja Nikole Vukčevića sa kojim sam nedavno sarađivao na muzičkom projektu za potrebe nove avio kompanije „To Montenegro“. Ukoliko nešto nije u redu, spremni smo da ponovimo i po 25 puta, kako bi ono što radimo doveli do savršenstva. To je nešto što me održava i vodi dalje – objašnjava Nilović, koji muzici i stvaralaštvu duguje životnu vitalnost i u 80-oj godini.

IMIDŽ GRADA

„Barski ljetopis“ otvorio je predsjednik Opštine Dušan Raičević, koji je istakao da je on postao neodvojivi dio imidža grada Bara, dio njegove prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

– Gotovo da je nezamislivo ljeto u Baru bez „Barskog ljetopisa“, ne samo za nas koji živimo ovdje, već i goste koji svake godine dolaze i one koji se godinama ponovo vraćaju u Bar. Pečat ovog festivala prožima se kroz generacije i generacije, sve do današnjeg dana – rekao je Raičević.

Do 6. avgusta publika će na scenama u Baru vidjeti 24 raznovrsna pozorišna, filmska, likovna, književna i muzička programa.

Aktuelna produkcija

Uprkos ograničenim finansijskim sredstvima i otežavajućim okolnostima zbog zdravstvene i društvene situacije, organizatori „Ljetopisa“ su zadovoljni što će publici, uz premijerni koncert džez ansambla, ponuditi atraktivne i ekskluzivne programe i u drugim segmentima.

– Filmski program, za razliku od prethodnih godina, seli se na glavni gradski trg, a restaurisana verzija filma „Dan četrnaesti“(sinoć prikazana na Kanskom festivalu) barska publika će ekskluzivno moći da pogleda na „Ljetopisu“ već za 15 dana. To nam je posebno drago, jer smo uspjeli da održimo nivo i pratimo aktuelnu produkciju. Željeli smo da pokažemo i što su to naše kolege, umjetnici iz Crne Gore, radili u posljednje dvije godine, i što je čekalo na premijeru – naglasila je producentkinja Milena Charan.