Kulturni centar Bar nastavlja misiju povratka publike u bioskop

“Obavještavamo javnost da je prva faza revitalizacije barskog bioskopa završena. Revitalizacija je podrazumijevala reparaciju analognih 35mm projektora MEOPTA V, koji su servisirani i spremni za projekcije”, saopštili su iz Kulturnog centra Bar.

“Kulturni centar Bar nastavlja misiju povratka publike u bioskop, koja je započeta početkom ove godine, i naslovljena CINEBar 2020: POVRATAK U BIOSKOP.

U saradnji sa Crnogorskom kinotekom, pokrenuta je akcija prikazivanja kultnih filmskih klasika (domaćih i stranih) sa 35mm filmske trake, što je  svojevrstan nastavak CINEBar 2020 projekta, samo ovog puta u analognoj varijanti i pod sloganom „POVRATAK U BUDUĆNOST“. U narednih sedam mjeseci (od novembra 2020. do maja 2021.), prikazivaćemo, svake srijede, u 19h, po jedan kultni klasik.

U srijedu 04. novembra 2020. , naši kinooperateri zavrtiće rolne posljednjeg filma uglednog crnogorskog reditelja Branka Baletića „Lokalni Vampir“. Gospodin Branko Baletić će prisustvovati projekciji i svečano otvoriti filmski program za mjesec novembar.

Projekcije će biti organizovane u skladu sa preporukama i smjernicama NKT-a i Instituta za javno zdravlje Crne Gore za organizovanje kulturno- umjetničkih događaja. Broj ulaznica biće ograničen na 50 po projekciji, a iste se mogu rezervisati pozivom na broj telefona 063/473-500 ili putem Instagram i Facebook profila Kulturni centar Bar.

Ako izuzmemo kultnu salu muzeja Jugoslovenske kinoteke, u Kosovskoj ulici, u Beogradu, Kulturni centar Bar će biti jedino mjesto na mapi jugoistočne evrope gdje će publika moći da uživa u analognim projekcijama. Vintage estetika je u modi, prodaja ploča u 2019. je premašila prodaju digitalnih nosača – vjerujemo da je užitak gledanja filma sa „celuloida“ neponovljivo i originalno iskustvo za filmofile.

Druga faza revitalizacije barskog bioskopa podrazumjevaće digitalizaciju kinotehničke opreme Doma kulture, odnosno, nabavku savremenog DCP projektora najnovije generacije, kao i DOLBY 7.1 sistem, ozvučenja. Tokom februara mjeseca 2020. godine, prikazali smo 15 naslova na 16 premijernih projekcija i za 7 dana prodali 2.605 ulaznica i na taj način nedvosmisleno potvrdili neophodnost digitalizacije bioskopa u Baru.

Navedeni  proces unapređenja bioskopa na kratko je zaustavila sveopšta COVID pandemija, ali ne i prekinula. Zajedno sa našim cijenjenim partnerima nastavljamo angažovanje u ovom pravcu i vjerujemo da ćemo prve digitalne projekcije najnovijih bioskopskih hitova gledati već početkom 2021. godine”, stoji u saopštenju Kulturnog centra Bar.