Manifestacija „Street in art“ sjutra u Baru

Na jednom od najznačajnijih urbanih stjecišta, u ulici Maršala Tita, u subotu, 10. jula, u devet sati, otpočeće cjelodnevna izložbena manifestacija pod nazivom „Street in art“ (Ulica u umjetnosti).

– Ovaj kulturni događaj, koji objedinjuje više segmenata, osmislio je i inicirao slikar Vladimir Iličković, a najzačajniji je onaj koji ističe potrebu zajedničkog angažovanja afirmisanih likovnih stvaralaca sa područja opštine Bar. Idejni pokretač projekta rukovodio se namjerom da objedini prostor za kojeg vezujemo svoja sjećanja, sa umjetnošću. Ovim neuobičajnim pristupom, autor projekta likovnoj kreaciji daje izazovniju formu predstavljanja, a time omogućuje i njen novi doživljaj za ljude koji nas okružuju – kazao je PR i organizator programa Neđeljko Đuroivć.

Prema njegovim riječima, kao čest učesnik i pomni pratilac kulturnih dešavanja, Iličković je smisao stvaraoca uvijek dovodio u spregu sa ljubavlju i pitanjem koliko možemo usloviti poboljšanje našeg okruženja.

– Zato se i ova manifestacija, koja ima namjeru da postane kompleksnija u svom sadržaju i po dužini trajanja, održava pod sloganom „Barski slikari Baru“ – rekao je Đurović.

Veoma upečatljivi logo „Street in art“ dizajnirao je akademski slikar i primjenjeni grafičar Jovan Jerkov.

– Za svojevrsno objedinjavanje umjetničke kreativnosti grada pod Rumijom nije slučajno izabrana jedna od najstarijih gradskih ulica. Ova izrazito skladno uređena urbana zona, sa veoma dinamičnim protokom ljudi i prepoznatljivim djelatnostima, poslužiće i kao prostor na kome će likovni stvaraoci Bara demonstrirati mogućnost uzajamnog postojanja i užurbane svakodnevnice i ljepote koju pružaju crtež i skulptura – navodi Đurović.

Prva kolektivna izložba na javnom prostoru Bara posjetiocima će omogućiti da vide radove desetak izlagača, dok će objava njihovih imena, odnosno razgovor sa predstavnicima medija, biti održan u bašti lokala „Dublin Pub“ „tačno u podne“. Impresije o događaju medijima će saopštiti i gosti manifestacije iz reda poznatih ličnosti našeg javnog života.

Pored „Dublin Pub-a“, kao krovnog pokrovitelja manifestacije, ugostiteljski objekti „Macchiato“ i „Brick“, poslastičarnica „Tre sorelle“, kao i filijale banaka NLB, CKB i Prve banke, ustupili su svoje izloge i pripadajuće površine za isticanje umjetnina i organizatorima pružili svu neophodnu logističku podršku.