Maslinov vijenac za Timotijeva

Veče posvećeno laureatu XXXII “Susreta pod starom maslinom“ pjesniku Miroslavu Jovanoviću Timotijevu upriličeno je sinoć u sali Dvorca kralja Nikole.

Predsjednik festivalskog žirija mr Milun Lutovac je u obrazloženju odluke o ovogodišnjem laureatu kazao, između ostalog, da je Timotijev “na obali zapisao tišine, noći, bilježio ono neizrecivo i tako korak po korak dospio do djetinstva svijeta – do Stare masline”

“Danas on zna pozdraviti ljepotu i zato ovaj maslinov vijenac sa Mirovice”, kazao je mr Lutovac.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević uručio je pjesniku plaketu i novčanu nagradu, uz želju da u narednim godinama “broj njegovih knjiga za djecu, dostigne broj knjiga za odrasle”.

“Kada sam nedavno tokom ‘Barskog ljetopisa’ slušao o njegovoj poeziji, čuo sam da je on ‘princ grobljanske poezije’, a u meni se rodila dilema da li on to zaista jeste, ili je vječiti putnik do dječijih srca. Upravo ova nagrada je potvrda ovog drugog”, kazao je Raičević.

Umjetničku fotografiju Stare masline, autorke Vukice Mikače, Timotijevu je poklonila Ksenija Popović, predsjednica UO Kulturnog centra Bar, a potom je pjesnika maslinovim vijencem okitila talentovana mlada recitatorka Radmila Škuletić.

Nadahnuto i sadržajno o stvaralaštvu Timotijeva govorila je i mr Ana Popović.

“Na temeljima svježe istine, odsustvu stroge logike i prisustvu djeci bliske leksike, na melodiji i muzici riječi kojima poučava, zaokupljen igrom i njenim čarima, u potrazi za suštinskom čistotom duše djeteta i njenim transponovanjem u svijet odraslog, gradi se poetski fundus Miroslava Jovanovića Timotijeva, pjesnika čije metafore ovaploćuju iskon prošlosti i semiotiku sadašnjosti, bez obzira na perceptivno poimanje malog-velikog čovjeka”, zaključila je mr Popović.

Kroz razgovor koji je vodila Nikoleta Dabanović, moderatorka večeri, Timotijev je publici otkrio da je  počeo da piše poeziju za djecu tek kada je dobio “dvije petice iz života – u 55 godini” i da ima nekoliko ljubavi koje su, kako je kazao, “uvijek jednake ili više od života, a i poezija je na vrhu te piramide”.

“Mi pjesnici koji ozbiljno prilazimo tom poslu, koji ne brojimo knjige nego čekamo poeziju, uvijek smo strogi prema svom književnom stvaralaštvu i uvijek mi se učini da bih trebao i mogao još bolje. Ja sam poeziji dao čitavog sebe, a ona je meni uzvratila onoliko koliko zaslužujem”, kazao je laureat 32. “Susreta pod Starom maslinom”.

Na kraju večeri koju je pjesmom obojio poznati kantautor Marinko Pavićević, laureatu su stihovima čestitali njegovi prijatelji pjesnici.

Miroslav Jovanović Timotijev prisutan je na književnoj sceni pedeset godina, prvenstveno kao pjesnik, ali je zapažen i kao esejista, kolumnista i književni kritičar. Do sada je objavio osam knjiga pjesama za odrasle i pet za djecu. Dobitnik je mnogih književnih nagrada i priznanja, prevođen na nekoliko stranih jezika i zastupljen u pjesničkim izborima i antologijama. Autor je zanimljivih kolumni “Hipnotisani ugao” (bARS) i “Gospodin M.Skot“ (Bar Info) i učesnik brojnih domaćih i međunarodnih kulturnih manifestacija. Timotijev slovi i kao humanista koji je u okviru svog projekta „Mijenjao bih životnu priču“ poklonio preko hiljadu knjiga djeci kojoj život nije naklonjen.

Shodno festivalskoj tradiciji, laureat je juče zasadio maslinovo stablo u „Parku maslina“ kod Doma Revolucije, nakon čega je u more bacio poruku u boci i maslinov vijenac sa riječima ljubavi i prijateljstva.

Drugog dana festivala pjesnički karavan “Susreta pod starom maslinom“ obilazi barske osnovne škole. Večeras će u sali Dvorca kralja Nikole biti promovisana knjiga Angele Kecojević “Marija i slavuj – putovanje po mjesečini” iz Fondacije “Marija Kotri”, a zatim i kolažni program pod nazivom “Druženje sa Peđolinom i đecom finom” poznatog dječjeg pisca, stalnog učesnika Festivala Tode Nikoletića.

Оставите одговор